Nebudeme samozřejmě říkat, že Jiří Ovčáček lže... Šéfka Chovancova týmu proti dezinformacím promluvila

17.12.2016 21:21

Ministerstvo vnitra se rozhodlo postavit tým, který bude bojovat proti nepravdivým informacím šířeným na internetu. Jak takový boj bude vypadat vysvětlila Eva Romancovová, která tým sestavuje, v rozhovoru se serverem Aktuálně.cz.

Nebudeme samozřejmě říkat, že Jiří Ovčáček lže... Šéfka Chovancova týmu proti dezinformacím promluvila
Foto: pixabay.com
Popisek: Internet - ilustrační foto

Nejprve ale Romancovová vysvětlila, proč takový tým vůbec vzniká. „Dezinformační kampaně nebo vlivové působení cizí moci tady bylo vždycky, nicméně teď v souvislosti s rozmachem sociálních sítí a internetu a s tím, jak masivně do nich investují některé státy, získalo úplně nové dimenze. A od demokratického státu se dnes bude vyžadovat, aby intenzivněji komunikoval s veřejností a aby byl schopen vysvětlit lidem, co je a co není způsobeno ze zahraničí anebo nějakým vnitřním prvkem, který má k zahraničí vztah a jehož úmysly nejsou úplně čisté,“ uvedla.

  • Celý rozhovor ZDE

Působení cizích mocí z východu i z jihu je mnohem intenzivnější

Prohlásila také, že dezinformačních kanálů je nyní víc než dříve. „Říkají to naše zpravodajské služby i informace ze zahraničí. Vlivové působení cizích mocí, ať už se jedná o ty z východu nebo z jihu, je teď mnohem intenzivnější. Na východ od nás se skutečně jedná o pokusy zdiskreditovat naše společenské zřízení, představit demokracii jako nefunkční model fungování státu,“ podotkla Romancovová s tím, že má na mysli ruské dezinformační vlny. Ty jsou podle ní skutečně cílené na to, aby evropská veřejnost ztratila soudržnost, důvěru v sama sebe. „Aby naše uspořádání bylo evropskou veřejností vnímáno jako méně výhodné. A aby byl lidmi autoritářský model považován za ten, který se umí vypořádat s problémy, před kterými společnost stojí.“

Dezinformace z jihu prý zase intenzivně působí na radikalizaci veřejnosti, na jedince. „Úplně stejným způsobem se snaží naznačit, že moderní demokratická společnost nefunguje a je potřeba řešit otázky jinak. Tam je to cíleno na násilí, na přidávání se k bojovníkům, teroristické útoky a podobně,“ uvedla.

Nebudeme upozorňovat na každou lež, která vyjde na internetu

Romancovová doufá, že se podaří vybudovat kapacitu, aby byl od počátku nového roku 24 hodin denně, sedm dní v týdnu monitoring vybraných zdrojů na internetu. „My bychom ale nechtěli upozorňovat na každou lež, která vyjde na internetu. Chceme monitorovat trendy a závažné dezinformace. Pokud nějakou informaci vyhodnotíme jako natolik rizikovou, že je potřeba na ni zareagovat, tak to uděláme. Ale pokud půjde o závažnou věc na jednom obskurním webu a nikdo ji nebude sdílet, tak na ni nebudeme reagovat, protože bychom na ni zbytečně upozorňovali,“ vysvětlila.

A jakými komunikačními kanály bude vznikající tým své informace zveřejňovat? „Jednak už máme několik měsíců twitterový profil, tam si to centrum už zkouší. … Komunikace bude na Twitteru jednostranná, my si tam nebudeme s lidmi povídat, ale chceme pro veřejnost vydávat informace, které jsou odborně garantované, protože my to umíme podložit jak legislativou, tak citací různých strategických materiálů, nebo zveřejňováním statistik a podobně. Rádi bychom věcně uváděli na pravou míru i to, co bude zjevný nesmysl, ale bude to třeba z úst někoho významného.

Máme specifické webové stránky zaměřené na terorismus, tam by měla vzniknout taková odnož, kde se bude část věnovat dezinformacím, to je ještě ve výstavbě. Zároveň chceme do budoucna vydávat pravidelnější výstupy,“ prohlásila Romancovová.

Co když nepravdivé údaje zveřejní Hrad?

Zmíněný tým by reagoval například tehdy, pokud by některý vysoce postavený funkcionář veřejné správy dlouhodobě zveřejňoval nepravdivé údaje.

Bude na to tým reagovat i v případě, kdy by nepravdivé údaje zveřejňoval Hrad? „Nepředpokládali jsme, že by bylo rolí ministerstva se k tomu vyjadřovat, náš ministr však při jiném setkání s novináři přislíbil, že bez ohledu na autora dezinformace, budeme vždy reagovat. Nicméně musí to být skutečně dezinformace závažná, která by mohla ovlivnit veřejnou bezpečnost, veřejný pořádek, nebo měla vliv na demokratické instituce. Pokud bude mít centrum dostatečné informace, kterými bude schopno údaj vyvrátit, nebudeme samozřejmě říkat, že Jiří Ovčáček lže, ale řekneme prostě: ‚K této informaci chceme uvést toto a toto‘,“ uvedla Romancovová.

Odpovídala také na otázku, na kterých webech se nejvíce objevují dezinformace. „Tohle je zrovna otázka, na kterou se nedá odpovědět krátce. Existují dezinformační weby, kde je najdete vždycky. Sputnik nebo Aeronet. My jim ale nechceme dělat reklamu. Nesmírně nebezpečné je, když se informace z jejich zdrojů objeví v mainstreamových médiích. Tam to začne být, v uvozovkách, potvrzené,“ podotkla Romancovová.

Jakou roli v tom podle Romancovové hrají ParlamentníListy.cz? „Ty jsou takový most mezi alternativní a mainstreamovou scénou. Mají velký dosah, mají mnoho čtenářů, to je ten přechodový můstek. Ale dezinformace se přenese i tak, že si ji někdo z kvaziexpertů přečte v alternativní scéně a pak ji přenese jako expert, který je přizván do mainstreamového média. Tohle jsou ty rizikové okamžiky,“ uvedla Romancovová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…