Nečas: Kdo stál za žalobou na Klause, měl by zvážit setrvání ve funkci

27.03.2013 19:14

Premiér Petr Nečas (ODS) míní, že senátoři, kteří podpořili žalobu na exprezidenta Václava Klause, by měli zvážit, zda mají dál působit ve veřejných funkcích. Rozhodnutí Ústavního soudu, který zastavil řízení o žalobě vzešlé ze Senátu, Nečas vítá. Senátoři žalobu na bývalého prezidenta podali pro podezření z velezrady.

Nečas: Kdo stál za žalobou na Klause, měl by zvážit setrvání ve funkci
Foto: Petr Kupka
Popisek: Premiér Petr Nečas

Z toho se ale Klaus nebude zodpovídat. Soud řízení zastavil, důvodem je to, že Klausův mandát krátce po podání žaloby vypršel. Soudci dospěli k závěru, že nyní se již údajným proviněním v prezidentské funkci zabývat nemohou.

"38 senátorů touto blamáží a svým zcela nezodpovědným chováním dosáhlo jen toho, že zásadním způsobem poškodili Českou republiku v zahraničí. Ti, kteří tuto žalobu z politických důvodů podpořili, by nyní měli zvážit, jestli mají vůbec dále působit ve veřejných funkcích," uvedl ministerský předseda.

Rozhodnutí Ústavního soudu Nečase nepřekvapilo, je to podle něj rozumné a jediné správné řešení. Celý "uměle vykonstruovaný případ velezrady prezidenta" od začátku Nečas považoval za absurdní.

Senátoři v ústavní žalobě vyčítali Klausovi novoroční amnestii, otálení s podpisem dodatku Evropské sociální charty a případ soudního čekatele Petra Langra, o jehož soudcovských aspiracích Klaus navzdory pravomocnému verdiktu nijak nerozhodl. Dále senátorům vadilo to, že Klaus nepodepsal doplněk lisabonské smlouvy o novém záchranném fondu eurozóny a že v posledních měsících nenavrhoval další kandidáty na ústavní soudce.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…