Nečas byl u Moravce. Zlatej Topolánek, sténá analytik

25.09.2011 13:32

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Kde jsou emoce, kde jsou výrazná gesta, kde je intonace, ptá se ve svém hodnocení analytik Břetislav Polách. Naráží tak na rozhovor, který v rámci Otázek Václava Moravce vedl moderátor s premiérem Petrem Nečasem.

Nečas byl u Moravce. Zlatej Topolánek, sténá analytik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Ačkoli jsem se těšil, že uvidím státníka v akci, byl jsem zklamaný. Premiér mě zkrátka a dobře zklamal, stejně tak i moderátor Václav Moravec. Celé to bylo takové nemastné, neslané, jak se říká. Otázky byly zásadně odborné a podobný typ pořadu by se měl vysílat pouze na ČT 24 v sekci ekonomika, obyčejný divák musel po pár minutách přepnout," tvrdí pro ParlamentníListy.cz analytik Polách.

Nedělní Otázky Václava Moravce s exkluzivním hostem, premiérem vlády Nečasem, mířily téměř celou dobu na státní rozpočet a dosavadní plnění vládního programu. Předseda vlády a občanských demokratů uvedl, že doposud je splněno skoro čtyřicet procent všech vládních předsevzetí. Dodal také, že již nyní bylo přijato a publikováno ve sbírce zákonů České republiky na osmdesát zákonů a necelých sto čtyřicet je jich prosazeno.

"Naše vláda má každopádně tah na branku, to mohu říci zcela jednoznačně," konstatoval premiér. Moravec reagoval údajnou politologickou poučkou, že co se nepovede prosadit v prvním roce vládnutí, to půjde těžko prosadit ve zbylých třech.

"Zmínil jsem hned v úvodu emoce," uvádí dále analytik Polách. "Tak abych byl konkrétní: slyšel jsem v posledním týdnu několik interpelací na premiéra a slyšel jsem taky několik jeho vystoupení v rámci jednání Poslanecké sněmovny. Vždy jsem mu v duchu tleskal, byl přirozený, tvrdý, nekompromisní, občas byl taky vtipný, ale byl to státník s ostrým tónem v hlase. V Otázkách mu moderátor Moravec do očí řekne, bez jakýchkoli konotací, jestli je upřímný člověk. Nechápu, co to má či mělo společného s věcným vedením debaty," dodává Polách.


Dominantní Moravec a premiér bez výrazu:


Podle jeho slov byly otázky častokrát velice osobní, až indiskrétní, čímž se Václav Moravec opakovaně snažil dokázat svou velikost. "Hodně mě to u pana Moravce mrzí, protože si ho určitě vážím a diváci taktéž, o tom svědčí ceny TýTý. Ale bavit se s premiérem o tom, jestli vláda neskrývá za stravenky nějaký problém a že by bylo dobré, aby to premiér řekl, jaký to problém vláda ukrývá, to si pan Moravec spletl hosta. Podobně nezávazně, co si vybavuji, hovoří pouze s ministrem Pospíšilem, tedy podřízeným premiéra."

Velká část nedělní debaty se následně týkala rozpočtu. Podle Nečase vláda dělá potřebné a dobré kroky. "Škrty by mohly být ještě razantnější," uvedl premiér.

"Je dobře, že lidi slyšeli, o kolik procent vzroste export a import, o kolik se nebudou navyšovat důchody a kolik desítek miliard je ve vnímání sociálních a občanských demokratů rozdíl z hlediska příjmové stránky rozpočtu, ale neumím říct, kolik diváků tomu rozumělo," tvrdí Polách. "Když si vzpomenu na debaty s Mirkem Topolánkem nebo Jiřím Paroubkem v rámci OVM, poskočí mi srdce. Petr Nečas je opravdu nevýrazný, až nudný. Usmívá se minimálně, navíc tam, kde to není potřeba. Neumí zkrátka udeřit do stolu, vybouchnout jako Topolánek a tím ztrácí body," uzavírá Polách. 

O výbušnosti ostatně, avšak opět klidným a téměř monotónním způsobem, mluvil na závěr pořadu i sám Nečas. Nejprve zkritizoval Miroslava Kalouska za neuvážená slova na svou adresu, která ministr pronesl v pátek a následně dodal, že se na Kalouska nezlobí. "Každému z nás se stane, že je unavený, přepracovaný a někdy plácá," uzavřel Nečas své televizní vystoupení.


Pět perliček premiéra:

O schválení rozpočtu, vláda:
"Považuji za klíčové, že jsme dosáhli koaliční shody."

O ministru Kalouskovi, média:
"S velkým znepokojením pozorujeme v posledních měsících a posledních dnech stupňující se velkou únavu pana ministra financí, která se projevuje vysokou podrážděností, jistou mírou verbální agresivity, neuváženými výroky. Osobně mám o psychický a zdravotní stav pana ministra financí velkou starost a trošku se o něj bojím."

O Izraeli, interpelace:
"Chci zdůraznit, že to, že mluvíme o strategickém partnerství se státem Izrael, je zcela v souladu s koncepcí české zahraniční politiky. Má vyjádření jsou nejenom mými, ale celé vlády ČR a jsou naprosto v souladu s i s politikou Černínského paláce. V tomto není sebemenší dichotomie."

O ČSSD, během schůze PSP:
"Poslouchám-li tady dnes znovu a znovu pana Bohuslava Sobotku a pana Lubomíra Zaorálka, jak nám tady káží o etice, jak nám tady káží o morálce, jak nám tady káží o korupci a o podivných veřejných zakázkách, zní to asi stejně věrohodně, jako kdyby nám z tohoto místa bývalý ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn kázal o sexuální zdrženlivosti."

Reakce na slova poslance ČSSD, že v noci pracují jen kurvy a zloději:
"Je to hulvátství především proto, že by pan poslanec, který reprezentuje politickou stranu, která se tak ohání zaměstnanci a lidmi, měl vědět, že v této zemi jsou statisíce lidí, kteří pracují večer a v noci, ve směnných provozech, v nemocnicích, továrnách, dopravě, na železnici a podobně. Pan poslanec tyto lidi označil za - a já ta slova po něm nebudu opakovat - ale vypovídá to o panu poslanci i o politické straně, kterou reprezentuje." 

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…