Nečas chce, aby státní zástupci informovali veřejnost, jak jsou úspěšní

15.08.2012 13:40

Soustava státních zastupitelství by měla evidovat, v kolika případech byl člověk stíhaný pro určitý trestný čin skutečně pravomocně odsouzen. Novinářům to dnes řekl premiér Petr Nečas (ODS) poté, co vláda za přítomnosti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana projednala jeho zprávu o činnosti státních zastupitelství v minulém roce.

Nečas chce, aby státní zástupci informovali veřejnost, jak jsou úspěšní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Ze zprávy plyne, že trestná činnost v ČR v té době stagnovala či dokonce mírně klesala, přibylo ale vyšetřování korupčních trestných činů. Informace o tom, kolik ze stíhaných se podařilo skutečně odsoudit, je nesmírně důležitý údaj pro justici, pro vládu i veřejnost, míní Nečas. Ukazuje totiž podle něj "jistou míru úspěšnosti" veřejné žaloby.

"Bylo to velmi podnětné jednání," zdůraznil po vládní diskusi předseda kabinetu. Navrhl prý proto, aby byly podobné zprávy projednávány vládou pravidelně a seriózně, případně by se jimi mohla zabývat i Poslanecká sněmovna.

Zemanova zpráva podle předsedy vlády poukazovala na přeplněnost českých věznic, kde je problémem především častá recidiva, tedy návraty už dříve odsouzených lidí za mříže. V oblasti hospodářské trestné činnosti podle Nečase bylo v širší míře zmíněno poškozování finančních zájmů Evropské unie, tedy manipulace s penězi z evropských fondů. Vyšší počet stíhaných osob státní zastupitelství zaznamenala v korupčních kauzách. Drogová scéna se podle zprávy v zásadě nezměnila, i když i tam podle zprávy mírně přibylo stíhaných lidí, uvedl Nečas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…