Nečas jednání tripartity zrušil. Odbory na ně údajně nechtějí dorazit

11.04.2012 18:42

Jednání tripartity, na kterém měli zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů 19. dubna řešit rozpočet či čerpání peněz z evropských fondů, se neuskuteční. Petr Nečas (ODS) se tak rozhodl proto, že se odboráři rozhodli nepřijít.

Nečas jednání tripartity zrušil. Odbory na ně údajně nechtějí dorazit
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Koaliční vláda se dohodla o svém pokračování. Zatím tedy nepadne

Ministerstvo práce se podle mluvčí Viktorie Plívové ptalo vedení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) na příští zasedání, na kterém se mimo jiné měly probírat vládní škrty pro příští roky. Odborová centrála ale sdělila, že se „její zástupci nehodlají dalšího řádného jednání tripartity zúčastnit“, uvedla mluvčí ministerstva práce. Proto se předseda vlády Nečas rozhodl, že se zasedání konat nebude.



Aspoň čtyři členové

Podle ministra práce Jaromíra Drápka (TOP 09) musí každou stranu zastupovat alespoň čtyři členové. Podmínka by se ale při absenci předáků ČMKOS nesplnila, a tak nebylo by možné zasedání uskutečnit. Drábek podotkl, že vláda je sice připravena s odbory jednat, ale nemůže, protože odboráři jednání buď opouštějí, nebo na ně vůbec nechodí. „Odbory namísto snahy o nalezení konstruktivního řešení - nebo alespoň kompromisu v dílčích otázkách - diskuzi předem odmítají, a to opakovaně,“ uvedl Drábek.

Předáci si dlouhodobě stěžují, že s nimi kabinet nejedná. A jak sám šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil se nechal slyšet, odmítá ministrům na tripartitě dělat křoví.

Odboráři v minulosti opustili na protest jednání tripartity už několikrát. Naposledy se zvedli z jednacího sálu 23. března. Nečas jejich počínání označil za divadlo, politici zase mluvili o tom, že odbory vystupují až moc politicky. Na jejich stranu se totiž kloní ČSSD. Ta momentálně volá po demisi kabinetu a po předčasných volbách. Mají totiž společnou kampaň Stop vládě. Ta chystá na 21. dubna demonstraci na Václavském náměstí v Praze.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …