Nečas končí, jen to sám ještě neví, píšou noviny

14.06.2013 5:58

Kariéra premiéra Petra Nečase končí, jen on sám to ještě neví, shodují se v komentářích české deníky. Tisk dnes reagoval na rozsáhlou policejní akci, kdy na Úřadu vlády, Ministerstvu obrany a řadě dalších míst od noci na čtvrtek zasahovali policisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Nečas končí, jen to sám ještě neví, píšou noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Zadrželi třeba někdejšího šéfa klubu poslanců ODS Petra Tluchoře či exministra Ivana Fuksu (ODS) i několik vysokých státních úředníků, mimo jiné šéfku premiérova kabinetu Janu Nagyovou, šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula a ředitele Vojenského zpravodajství Milana Kovandu.

Většinu občanů zřejmě nepřesvědčil

Opoziční ČSSD kvůli policejnímu zásahu požaduje okamžitou demisi premiéra a konec vlády. Nečas ale prohlásil, že rezignovat nehodlá. Nemá k tomu prý důvod, protože nemá informace prokazující trestnou činnost jeho spolupracovníků. "Možná se nachází v šoku, kdy mu nedochází, že jeho kariéra končí. Čím dřív mu ale dojde, že mu po včerejšku nezbývá nic jiného než demise, tím lépe pro něj i celou zemi," píší ve svém komentáři Hospodářské noviny (HN). Podle deníku je dost nepravděpodobné, že by policie spustila zatýkání vysokých úředníků bez dostatečných důkazů.

Nečas pro uhájení premiérského křesla potřebuje podporu koaličních stran, uvádí HN. "Ty se však po zkušenostech z minulých kauz zřejmě jen těžko smíří s tím, že premiérovi lidé jsou trestně stíháni," míní deník.

Zvlášť krátce před sněmovními volbami by měl podle komentáře Lidových novin (LN) premiér zaujmout jasné stanovisko. "Tvrzení, že se ničeho nepoctivého nedopustil, většinu občanů nepřesvědčí a nezbavuje jej politické odpovědnosti. Rok do voleb lze pomocí pštrosí politiky přežít, nikoli usilovat o vítězství," píše deník. Pokud se prokáže, že se zapojila do trestné činnosti i šéfka Nečasova kabinetu Nagyová, sice to podle LN nic nevypovídá o premiérovi, ale post předsedy vlády by již nemohl udržet.

Co všechno vynesou kriminalisté na světlo?

Pokud důkazy podpoří rozsáhlý policejní zásah, bude to pro Nečasovu vládu znamenat neodvratný konec, uvádí v komentáři i Mladá fronta Dnes (MfD). Podle deníku se ale v této kauze hraje také o důvěryhodnost policie. "Když se policie ocitne v důkazní nouzi, jako v minulosti často, povede se zle jí. Vyšlápla si hodně vysoko. Čeká ji buďto sláva a dík, nebo velká pohana," míní komentátor.

Policejní zásah může podle MfD také "vynést na světlo tolik špíny", že zcela změní politickou scénu. "Nechuť k velkým stranám se prohloubí. ČSSD jen zdánlivě stojí mimo. Viditelných kmotrů má dnes méně, ale z minulosti jich zuby cení dost. Voliči to vědí a mohou se uchýlit k novým malým politickým skupinám Babišova či Janečkova typu," píše deník. "Můžeme se dočkat sněmovny plné špatně vyvinutých šestiprocentních politických kuriozit. To by byla cesta z bláta do louže," dodává.

Podobný názor má i komentátor deníku E15. "Skutečné nebezpečí spočívá v tom, že kauza může vydatně posílit takový ten okamurovsko-babišovsko-janečkovský politický proud, který nás přesvědčuje, že stranická parlamentní demokracie je zkorumpovaný přežitek. Těmto tendencím je třeba stále bedlivě čelit. Mezi výměnou politiků a výměnou politického systému je totiž nebetyčný rozdíl. A ten si musíme připomínat," píše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…