Nečas neztrácí optimismus: Obhájíme pozici ODS

25.03.2013 7:49

Premiér a předseda ODS Petr Nečas věří, že se straně podaří zastavit propad preferencí. Záchytným bodem by přitom mohlo být i nešťastné přirovnání živnostníků k parazitům, které zaznělo na sjezdu ČSSD. Nyní je prý potřeba zvrátit levicovou náladu ve společnosti, pomoct mají i ministři.

Nečas neztrácí optimismus: Obhájíme pozici ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Petra Nečase výrok stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka nepřekvapil, byla to prý ryzí esence sociálnědemokratických názorů, kterou ODS dobře zná. "Toto oni si opravdu myslí a toto opravdu, když budou ve vládě, budou dělat. Živnostník je pro ně parazit, chtějí živnostníky, drobné a střední podnikatele, chytit pod krkem, ale ne tak, aby je úplně udusili, ale aby jen chroptěli a mohli je oškubat," řekl premiér v rozhovoru pro MF Dnes.

Tato slova jakoby polila ODS živou vodou a pomohla k její aktivizaci. Podle Nečase je dobře, že se ukázalo, "co je sociální demokracie zač a jak by vypadala naše země v jejích spárech".

Nevěří průzkumům

Ačkoli to s šancemi ODS na úspěch v příštích sněmovních volbách nevypadá růžově, Nečas optimismus neztrácí. A to ani s ohledem na hroutící se preference, které dokládají aktuální průzkumy veřejného mínění. Ty Nečas navíc nepřímo označuje za zmanipulované.

Příčinu poklesu preferencí ODS vidí její šéf ve dvou efektech. "Zaprvé to byl efekt Schwarzenberg, který pomohl TOP 09, ale to má jen dočasný charakter. Druhý efekt je ten, že se ODS od poloviny ledna, místo toho, aby se věnovala svým voličům, věnuje sama sobě a vnitřní situaci ve straně," vysvětluje Nečas. Je přesvědčen, že ODS obhájí pozici nejsilnější pravicové strany, protože je etablovanou stranou.

TOP 09 stojí na dvou lidech

"Když ODS přijde o Nečase a prvního místopředsedu Martina Kubu, tak se nic neděje, pojede dál. Někteří si dokonce myslí, že se pojede ještě rychleji, ale to už je jiná debata. Když TOP 09 ztratí předsedu Schwarzenberga a místopředsedu Kalouska, tak je v háji. A to je ten základní rozdíl," podotýká premiér pro MF Dnes.

Dle svých slov Nečas rozhodně nehodlá přenechat místo v čele strany nikomu jinému, jak ho čas od času někdo vybídne. "Nevidím teď zřetelného člověka v ODS, který by si mohl sednout a být věrohodným a uvěřitelným kandidátem na premiéra. Politická strana jako ODS je založena na ambicích, takže ambice tady jsou. Jde o to, aby ambice byly vždy v rovnováze se schopnostmi, znalostmi a zkušenostmi," řekl předseda vlády.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…