Nečas po vyvěšení vlajky EU na Hradě: Zveličuje se to, zahraniční politika se nemění

03.04.2013 16:28

Vyvěšení vlajky Evropské unie na Pražském hradě neznamená změnu české zahraniční politiky. Po jednání s předsedou Evropské komise José Barrosem to řekl premiér Petr Nečas.

Nečas po vyvěšení vlajky EU na Hradě: Zveličuje se to, zahraniční politika se nemění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Předseda vlády a jeho ODS zastávají spíše zdrženlivý postoj k evropské integraci. Prezident Miloš Zeman, který Barrosa na vyvěšení vlajky EU na Hradě pozval, je naopak zastáncem vytvoření evropské federace. Podle Nečase se význam symbolického aktu zveličuje.

"To, zda vlaje ta nebo ona vlajka, neznamená nějakou změnu české politiky," odpověděl na dotaz Nečas. Podle něj je rozdíl, jestli se na Hrad pohlíží jako na úřední budovu, na níž vlajka EU běžně vlaje, nebo na "symbol tisícileté české státnosti, kde by tedy měla vlát pouze národní vlajka". "Jinudy ta dělící linka nevede a je z toho trošku zbytečně dělaná větší záležitost, než se patří," dodal premiér.

Prezident Zeman dnes také svým podpisem dokončil ratifikaci záchranného fondu pro ohrožené ekonomiky eurozóny. Spolu s vyvěšením vlajky i tento akt označil za důkaz, že ČR patří do hlavního proudu evropské integrace. Svým názorem se tak vymezil vůči oficiální vládní politice prosazované Nečasem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…