Nečas připustil výměnu Hegera. Kalouska to rozčílilo

23.04.2011 12:06

AKTUALIZOVÁNO V rozhovoru pro deník MF Dnes naznačil premiér Petr Nečas (ODS), že není spokojený s prací ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Do konce června má dojít k výměně ministrů, s jejichž prací není premiér spokojený.

Nečas připustil výměnu Hegera. Kalouska to rozčílilo

Nečas odmítl, že by se mu nepodařilo prosadit jeho návrhy na odvolání ministrů Radka Johna, Víta Bárty a Josefa Dobeše. V případě ministra školství ovšem musel ustoupit pod tlakem koaličních stran TOP 09 a VV, které si jeho odchod nepřály.

„Nechtěl jsem, aby pan John byl ministrem vnitra, a není. Chtěl jsem, aby pan Bárta odešel, a on odešel," vysvětluje Nečas.

Sledujeme téma Vládní krize

Bárta se musí očistit, jinak se nevrátí

Podle Nečase jsou podstatné informace zveřejněné 8. dubna v MF Dnes, které popisují plán Víta Bárty (VV) na propojení firmy ABL s politikou. Odmítá hypotézu Kristýny Kočí, kterou řekla v nahrávce zveřejněné serverem Týden.cz, že vládní krizi připravoval někdo z ODS.

Vít Bárta teď bude muset prokázat, že informace z MF Dnes jsou lživé. Podle Nečase to je velmi nepravděpodobné. V případě, že se Bárta stane předsedou Věcí veřejných, nehodlá ho Nečas znovu pustit do vlády.

„Hodnota toho, že člověk není spojen s velmi vážným podezřením, je vyšší než ta, jestli je nebo není předsedou strany," řekl Nečas.

Heger musel být popohnán

Další činnost vlády bude směřovat k přijetí reforem. Má se to stihnout do konce června. Nečas už kvůli tomu musel některé ministry popohánět. Naznačil, že představitelé K9 nebyli spokojeni s tempem přípravy zdravotnické reformy.

Že by mohl být kandidátem na výměnu právě ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 rozčílilo ministra financí a 1. místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. "Ať premiér těmito výroky nedestabilizuje současnou křehce dojednanou vládní dohodu," rozzlobil se Kalousek na Nečase v ČT.

„Dohodli jsme se například na konkrétní podobě změn průběžného důchodového systému, na konkrétní změně, která se týká DPH v následujících dvou letech, a kdyby to některá koaliční strana začala opět zpochybňovat a nebyla pro to ochotna hlasovat, tak není důvod, aby vládní koalice trápila sama sebe, politický systém a vlastně svými hádkami i voliče," prohlásil dále Nečas v MF Dnes.

Do konce června také dojde k dalším personálním změnám ve vládě. Podle Nečase jsou ve všech koaličních stranách ministři, kteří zcela nezvládají svou práci. Premiér chce vyměnit ty ministry, kteří se podle něj nemohou ve své práci zlepšit.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…