Nečas prozradil: Až bude prezident, bude i ministr obrany

16.01.2013 14:37

Koalice vybere nového ministra obrany po skončení prezidentské volby. Na jméně ministra se musí shodnout lídři všech tří vládních stran. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes řekl premiér Petr Nečas (ODS). Předseda vlády připomněl, že šéf koaliční strany TOP 09 Karel Schwarzenberg je jedním z finalistů volby. Koalice tak chce počkat, jak klání o Hrad dopadne, uvedl Nečas.

Nečas prozradil: Až bude prezident, bude i ministr obrany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

"Musíme brát v potaz, kdo bude předsedou jedné z koaličních stran po druhém kole prezidentských voleb," řekl novinářům. V prosinci pověřil vedením ministerstva obrany prezident Václav Klaus premiéra Nečase. "Samozřejmě není mým zájmem zůstat pověřeným ministrem obrany ani o minutu déle než bude nezbytně nutné," zdůraznil dnes.

Peake ztratila Nečasovu důvěru

Obranu do prosince vedl ministr Alexandr Vondra (ODS). Poté ho ve funkci nahradila vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Prezident Klaus ji ale na Nečasův návrh po osmi dnech z funkce odvolal. Nečas tehdy uvedl, že předsedkyně LIDEM ztratila jeho důvěru.

Nejmenší vládní strana v reakci na překotné odvolání své šéfky z vedení obrany pohrozila nejprve demisí svých ministrů a odchodem z koalice. Peake však před týdnem lídry koaličních partnerů informovala, že liberální demokraté ve vládě zůstanou. Resort obrany získala strana LIDEM výměnou za ministerstvo dopravy, kde jejího zástupce Pavla Dobeše vystřídal tehdejší předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Ten jej má připravit na postupné sloučení s ministerstvem průmyslu a obchodu, které vede Martin Kuba (ODS).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…