Nečas se dohodl s knížetem: Kvůli fiskální dohodě už se hádat nebudeme

07.02.2012 20:58

remiér Petr Nečas (ODS) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se dohodli, že budou zdrženlivější ve výrocích ohledně sporu o podpis smlouvy o fiskální unii. Předsedové dvou větších stran vládní koalice hodlají dál jednat o tom, jaké stanovisko vláda nakonec ke smlouvě zaujme.

Nečas se dohodl s knížetem: Kvůli fiskální dohodě už se hádat nebudeme
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas

"To se ještě dohodne," odpověděl Schwarzenberg na otázku, kdy se další schůzka k tématu uskuteční. Premiér a ministr zahraničí si minulý týden vyměnili ostrá slova poté, co se Nečas v Bruselu odmítl jménem ČR připojit ke smlouvě, kterou jinak nyní podporují všechny země EU s výjimkou Česka a Velké Británie. Premiér tvrdí, že jen plnil mandát, který mu dala vláda, Schwarzenberg jej ale tvrdě zkritizoval a prohlásil dokonce, že Nečasův postoj škodí českým národním zájmům. Předseda vlády kontroval prohlášením, že Schwarzenberg špatně a málo pracuje a tráví příliš mnoho času v zahraničí.

ODS chce referendum

Podle ODS smlouva fakticky mění primární právo EU, předává některé české pravomoci do Bruselu, a proto by o jejím přijetí měli občané rozhodovat v referendu. Podobný názor má i nejmenší vládní strana Věci veřejné. ODS a Nečas navíc míní, že smlouva zavazující k rozpočtové odpovědnosti země platící eurem se nyní Česka přímo netýká, a tak není v tuto chvíli potřeba ji podepisovat.

Schwarzenberg a jeho TOP 09 naopak míní, že ČR by se ke smlouvě měla v březnu připojit společně s ostatními členy EU, s výjimkou Velké Británie. České odmítání jinak evropsky dohodnutého dokumentu podle názoru šéfa diplomacie činí českou pozici v unii nesrozumitelnou a může ji vyřadit mimo hlavní evropský proud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…