Nečas se s Obamou bavil i o Temelíně. Prý jen čtyři minuty

27.10.2011 22:58

Ačkoliv měl být podle některých Temelín hlavním tématem návštěvy premiéra Petra Nečase ve Washingtonu, v rozhovoru s Barackem Obamou se mu prý věnovali jen asi čtyři minuty. Americký prezident prý projekt podporoval.

Nečas se s Obamou bavil i o Temelíně. Prý jen čtyři minuty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Rozhovor premiéra Petra Nečase s americkým prezidentem Barackem Obamou trval prý asi 45 minut, pouhé čtyři z něj se věnovaly jaderné elektrárně Temelín, jak řekl Nečas v ČT. Americká vláda podle jeho slov svůj projekt dostavby podporuje, stejně ale jako ruská nebo francouzská. „Nejlepší nabídka vyhraje," odmítl Nečas nějaký tlak.

Zároveň však připustil, že USA jsou v oblasti jádra špičkou. „Nechceme projekt postavit jen na nákladech," avizoval dál premiér, jak by měla dostavba vypadat. Pro něj je důležité například i to, aby byly zapojeny i české firmy nebo aby obě strany navzájem spolupracovaly ve vědě a výzkumu.

Související: Nečas řečnil v USA. Podle něj arabské jaro oslabilo moc Západu

„Musíme férově přiznat, že Česká republika nemá pro Spojené státy takový význam jako spojenectví s Británií nebo Spolkovou republikou Německo," připomněl premiér. Musíme prý Americe ukázat, jaký jsme seriózní a kvalitní spojenec.

Jako příklad uvedl Afghánistán. „Když ostatní snižují své jednotky v Afghánistánu, my je můžeme zvýšit," řekl na podporu Česka. „Neměli bychom sami sebe degradovat, že jde pouze o Temelín," uvedl s tím, že se s Obamou bavili i o ekonomické spolupráci EU a USA, o proběhlém summitu v Bruselu nebo o výcviku amerických vojáků na českém území.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…