Nečas se včera loučil, bylo to smutné. A boj o jeho křeslo se zostřil

19.06.2013 6:47

Úterní jednání poslaneckého klubu ODS, kterého se účastnili i někteří europoslanci a senátoři, se prý neslo v neveselém duchu. Svým spolustraníkům se na něm omlouval premiér v demisi Petr Nečas za způsobené potíže. De facto se s nimi i loučil.

Nečas se včera loučil, bylo to smutné. A boj o jeho křeslo se zostřil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS

Poslanci se na jednání za svého odcházejícího předsedu a premiéra vesměs postavili, kritiku kvůli kauze bývalé šéfky svého kabinetu si nevyslechl. "To jsou osobní záležitosti pana premiéra, byla to hloupost si nechat tu ženskou takhle přerůst přes hlavu," řekl deníku MF Dnes politik ODS, který si nepřál být jmenován.

Blažek ani Fiala podporu nemají

Kritikou ale naopak poslanci zahrnuli ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Podle některých zdrojů totiž o chystaném zásahu policie věděl dopředu. Ačkoli toto tvrzení Blažek opakovaně popírá, nedůvěra v něj se už sněmovnou stačila rozšířit. Jeho šance coby kandidáta na Nečasova nástupce se tak smrskly na minimum. Některým poslancům totiž vadí i to, že je spojen s kontroverzní lednovou amnestií a nemá dostatečné charisma na to, aby odrazil ODS ode dna.

Jako o novém premiérovi se nejspíš nedá hovořit ani o ministru školství Petru Fialovi. Ačkoli po jeho nominaci volají někteří regionální politici, poslanci si jej jako šéfa vlády prý představit nedovedou. Hodnotí jej podle deníku jako člověka, který toho moc nedokázal a není příliš známý.

Premiérský post se pomalu vzdaluje i někdejšímu favoritovi, ministru obchodu a průmyslu Martinu Kubovi. Není nepřijatelný jen pro koaličního partnera TOP 09, ale i pro některé své spolustraníky. K tomu přispělo také to, že vyšetřovatelé z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu provedli domovní prohlídku u jeho poradce Tomáše Jindry. Politici ODS tvrdí, že je vše v pořádku, stín pochybnosti ale zůstal.

Ve hře je Němcová a Stanjura

Jako o dalších kandidátech na post v čele vlády se dá uvažovat o místopředsedkyni ODS Miroslavě Němcové a ministru dopravy Zbyňku Stanjurovi. Němcová prý zatím na favoritku nevypadá, svým spolustraníkům se nejeví jako dostatečně silná osobnost, která by odolala záludnému Kubovi, který se stane předsedou strany. "Proti němu musí stát jedině silný premiér, který bude mít spojence, to ona nemá,"  komentoval možnosti Němcové další poslanec ODS, který si přál zůstat v anonymitě.

Němcová se negativně vyjadřovala na adresu prezidenta Miloše Zemana, i to snižuje její šance. Hlava státu by ji totiž nemusela jmenovat. Nicméně není ani jisté, že by vůbec měla o poměrně nevděčný post zájem. Na druhou stranu jde o známou tvář, její obličej voliči dobře znají a je veřejností oblíbená.

Největším favoritem tak zůstává pravděpodobně ministr Stanjura, ačkoli i on má podle poslanců nedostatky. Třeba přílišné spojenectví s Nečasem nebo nedostatek charisma. Jeho velkým kritikem je i exprezident Václav Klaus.

Stanjura má ale i své stoupence. "Je to férový chlap, nikdo na něj nic nevytáhne, má hodně spojenců a je přijatelný i pro naše koaliční partnery," uvedl další poslanec z ODS.

reklama

autor: adr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…