Nečasová neuspěla se stížností. Vyšetřování se tím prý může uzavřít

10.07.2015 21:59

Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo obě stížnosti bývalé šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nečasové. Ta si stěžovala na obvinění z krácení daně.

Nečasová neuspěla se stížností. Vyšetřování se tím prý může uzavřít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová je vedena do soudní síně

Náměstek olomouckých vrchních žalobců Pavel Komár uvedl, že obdrželi z Nejvyššího státního zastupitelství usnesení o stížnostech paní Nečasové, které se týkaly jak původního zahájení trestního stíhání pro krácení daně, tak jeho rozšíření o dvoje hodinky. „Obě stížnosti byly jako nedůvodné zamítnuty,“ dodal Komár.

Manželka bývalého premiéra je za toto podezření stíhána od poloviny března. Podle žaloby připravila stát u darů za zhruba deset milionů korun o daň přesahující sedm set tisíc korun.

Zamítnutím stížností se tak otevřela cesta olomouckým žalobcům k uzavření případu, neboť vyšetřování v této věci už skončilo. „Nyní budeme tu věc z celého řízení týkajícího se paní Nečasové vylučovat k samostatnému projednání, proti čemuž je možné opět podat stížnosti,“ sdělil Novinkám Komár s tím, že pokud stížnosti podány nebudou, tak se může začít seznamovat se spisovým materiálem.

Nečasovou chtěli původně státní zástupci obvinit z korupce, ale k tomu nakonec neměli dostatek důkazů. Nečasová, tehdy ještě Nagyová, nezaplatila podle spisu darovací daň nejméně v devětadvaceti případech. Celková hodnota pozorností se přitom údajně vyšplhala až na skoro deset milionů korun.

Cesta ke zjištění údajných dárců vedla žalobce přes luxusní obchody, které musejí hlásit každý nákup nad 350 tisíc korun finančně analytickému útvaru, jenž následně může prověřit, zdali nejde o praní špinavých peněz. Vyšetřovatelé zároveň zjistili, že se pravidlo dalo jednoduše obejít. Jeden z prodejců totiž kriminalistům údajně potvrdil, že na koupi drahého prstenu byla vystavena fiktivní faktura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…