Nečasův exporadce se obul do Zemana. A napsal o hlavním cíli Rusnokovy vlády

30.12.2013 13:00

Bývalý poradce premiéra Petra Nečase Tomáš Vrbík v Lidových novinách polemizuje s Milošem Zemanem, který ve svém vánočním projevu prohlásil, že svých pět slibů, které si vytkl před nástupem do úřadu, splnil.

Nečasův exporadce se obul do Zemana. A napsal o hlavním cíli Rusnokovy vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Jedním z nich byl závazek neudělovat amnestie ani milosti. Vrbík ale podotýká, že by měl aspoň zahájit debatu o jejich dalším osudu. „Svůj problém s milostmi vyřešil zdánlivým přenesením této kompetence na Ministerstvo spravedlnosti. Ale zásadní diskuse nad tím, zda má být pravomoc prezidenta vyhlašovat amnestie a udělovat milosti z české Ústavy zcela odstraněna nebo nějakým způsobem upravena, se nekonala a prezident po ní, zdá se, ani nijak nevolá,“ vytýká prezidentovi.

Rusnokova vláda hlavní cíl splnila

Úsměvné je prý i tvrzení, že vyvěšením bruselské vlajky na Hradě zlepšil naše vztahy s EU. Ještě absurdnější jsou ale podle Vrbíka Zemanova slova, že českou společnost sjednotil. „Pokus etablovat vlastní politickou stranu prostřednictvím zapojení ministrů takzvané 'vlády odborníků' jako lídrů kandidátek SPOZ nebo aktivní zasahování do vnitřních poměrů ČSSD přispělo jednoznačně k ještě větší polarizaci společnosti a nakonec se projevilo i na poklesu popularity prezidenta, jak ukázal jeden z posledních průzkumů veřejného mínění,“ podotýká.

A dodává: „Kritický pohled na vládu, po níž zůstanou v paměti společnosti jen neukojené ambice některých ministrů, personální čistky a miliardy za zakázky bez výběrových řízení, nelze od prezidenta asi očekávat. Konečně hlavní cíl, a to umožnit Miloši Zemanovi získat daleko větší podíl na výkonné moci, než bylo u jeho předchůdců zvykem, splnila,“ konstatuje Vrbík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…