Nechají nás zemřít, plakala do kamer Zelenská. A Rusové chystají zimní útok

10.12.2023 17:31

Boje na Ukrajině neutichají. Rusové se navzdory špatnému počasí chystají k novým útokům a Ukrajinci posilují obranu. Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) to však neznamená, že by Ukrajina upustila od plánů na protiofenzivu. Mezitím se však ukazuje, že navzdory snahám EU o snížení dodávek ruského plynu může Kreml slavit, protože díky své „stínové flotile tankerů“ dál bohatne. A první dáma Ukrajiny Olena Zelenská vyslovila varování, že její milované zemi hrozí smrtelné nebezpečí.

Nechají nás zemřít, plakala do kamer Zelenská. A Rusové chystají zimní útok
Foto: Repro Youtube
Popisek: Tanker na přepravu LNG

Válka na Ukrajině trvá 655 dní a Rusové se chystají na další rozsáhlé zimní útoky. Podle ISW se dají nejtvrdší útoky očekávat u Bachmutu, u Avdiivky a v oblasti podél hranice Charkovsko-Luhanské oblasti. Podle analytiků tak Rusové v zimě činí proto, protože v létě jim Ukrajinci vždy kladou až příliš tvrdý odpor. „Ruské síly se pravděpodobně rozhodly pokusit se znovu získat iniciativu během tak špatného počasí, protože ukrajinské síly z velké části zbavily ruské síly schopnosti znovu získat iniciativu a vést ofenzívy během letního období, v počasí mnohem příznivějším pro vojenské operace,“ uvedl institut.

Podle ISW jsou ruské ozbrojené síly pod tlakem Kremlu, aby si udržely iniciativu až do prezidentských voleb v Rusku na jaře 2024. „Zůstává však nejasné, zda současné ruské útočné operace vytvoří podmínky pro to, aby ruské síly v blízké budoucnosti dosáhly operačně významných zisků. Obtížné povětrnostní podmínky pravděpodobně zpomalily rychlost ruského postupu podél velké části frontové linie, zvýšily ruské ztráty a dále poškodily morálku ruských vojáků. Míra ruských ztrát podél celé frontové linie na Ukrajině se zdá být blízká rychlosti generování ruských sil, jak ISW již dříve pozorovala, což pravděpodobně naznačuje, že ruské síly neshromažďují volné zálohy v přípravě na rozsáhlejší zimní operace,“ rozváděli dál myšlenku analytici ISW.

Ukrajinci zůstávají aktivní u Chersonu, kde se ukrajinské jednotky uchytily na východní, Rusy okupovaném břehu řeky Dněpr. A také v Záporožské oblasti. ISW má za to, že se Ukrajinci přes zimu především opevní v získaných pozicích a v maximální možné míře budou šetřit síly na možné další letní operace. „Zřízení ukrajinských taktických obranných pozic s největší pravděpodobností posílí schopnosti ukrajinských sil bránit se proti probíhajícím a nákladným ruským útokům s menším počtem vlastních sil a/nebo při menším počtu obětí v obraně. Kromě toho se zřízení ukrajinských taktických obranných pozic může stát odrazovým můstkem pro budoucí ukrajinské útočné operace, kde a kdy se ukrajinské síly rozhodnou znovu zahájit útočné operace. Zřízení místních obranných pozic v oblastech, které Kyjev neupřednostňuje pro současné nebo bezprostřední protiofenzivní operace, je prozíravým krokem a není známkou toho, že Ukrajina opustila všechny plány na budoucí protiofenzívu,“ uvedl institut.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
Jenže to neznamená, že se Ukrajinci nemají čeho bát. Ukrajinská první dáma Olena Zelenská varovala, že pokud se Ukrajině nedostane další pomoci od Západu, především ze strany USA, ocitne se její země ve smrtelném nebezpečí. Na slova Oleny Zelenské upozornila britská veřejnoprávní BBC. Spojené státy dosud poskytly Ukrajině podporu ve výši asi 60 miliard dolarů. „Pokud se svět unaví, prostě nás nechají zemřít,“ prohlásila manželka prezidenta Volodymyra Zelenského. „Velmi nás bolí, když vidíme známky toho, že vášnivá ochota pomáhat může vyblednout. Je to pro nás otázka přežití. Proto je to tak bolestné,“ řekla.

K dohodě na dlouhodobé podpoře Ukrajiny vyzvali americký Kongres i Britové. Britský ministr zahraničí Lord Cameron tento týden na návštěvě Washingtonu prohlásil, že USA jsou „základní oporou“ západní koalice, která podporuje boj Ukrajiny proti Rusku. Vyzval USA, „aby nedávaly panu Putinovi vánoční dárek“ tím, že by zablokovaly miliardovou finanční podporu potřebnou k pokračování války proti ruským silám. Podle agentury Bloomberg se ukázalo, že navzdory snahám EU o snížení dodávek ruského plynu může Kreml slavit, protože díky své „stínové flotile tankerů“ dál bohatne. „Rada EU a Parlament dosáhly 8. prosince prozatímní dohody o regulaci trhu s vodíkem a plynem, která umožňuje státům EU omezit dovoz zemního plynu, včetně zkapalněného zemního plynu (LNG), z Ruska nebo Běloruska. Agentura Bloomberg 6. prosince uvedla, že čisté příjmy Ruska z ropy v říjnu 2023 byly nejvyšší od května 2022 a že ruská domácí flotila ropných tankerů a ‚stínová flotila‘ umožnila ruským úředníkům kontrolovat vývoz a zvyšovat ceny navzdory cenovému stropu G7 a EU. Ruské ropné produkty byly zavedeny v prosinci 2022,“ upozornil ISW.

„Neúspěch západních sankcí na ruský export ropy je vidět při krátké plavbě lodí z řeckého pobřežního města Gytheio, kde od sebe jen metry stojí dva ropné tankery s rezavým trupem a celkovým stářím 57 let. Identita majitelů lodí a pojistitelů je nepolapitelná. Plují pod jedinou vlajkou na světě, kterou úřady považují za „velmi vysoce rizikovou“. A konečný cíl zisků z obchodování s jejich ruským palivem je záhadou,“ píše k tématu agentura Bloomberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ta "vysoce riziková vlajka" pod kterou plují rezavé tankery, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 10.12.2023 17:59:50
je vlajka Libérie. Nevím, proč se to korektníci bojí říct. Pod ní plují veškeré křivácké kšefty s ropou a hojně ji využívají i obchodníci z "liberálně demokratických" států, stejně jako z jiných režimů. Proto tyhle kšefty fungovat budou, i kdyby se Ukrajinci i se svým premiérem Fialským na hlavu stavěli. Bylo to jasné už při zavedení "sankcí", že "sankce" nezaberou, protože každý okamžik se nacházejí na moři miliardy v dolarech, které obchodníci (a banky je úvěrující) jen kvůli nějaké rvačce na východě Ukrajiny z ruky nepustí. Zaplatí to koncoví zákazníci, hlavně ti pitomí, podléhající falešné propagandě, tedy především MY!

|  17 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…