Nechat trpět Ukrajince. Nechat trpět Západ. Dlouho. Nová taktika Ruska

01.11.2022 13:34

Podle zahraničních vojenských analytiků Rusko na Ukrajině změnilo svou taktiku. Nový ruský velitel ruské „speciální operace“ Sergej Surovikin prý dostal od Vladimira Putina za úkol protahovat válku, protože Západ prý časem o podporu zničené Ukrajiny ztratí zájem. Surovikin také má útočit na strategické energetické a vodohospodářské cíle, aby zlomil ukrajinský lid v nadcházející zimě.

Nechat trpět Ukrajince. Nechat trpět Západ. Dlouho. Nová taktika Ruska
Foto: Repro Twitter
Popisek: Centrum Kyjeva po raketových útocích (2022)

Kvůli neúspěchům ruské armády ve válce na Ukrajině v posledních měsících prý ruský prezident Vladimir Putin a generál Surovikin zcela změnili svou válečnou strategii. „Surovikin ví, že nemůže porazit Západem podporovanou ukrajinskou armádu v poli, místo toho se proto rozhodl použít starou známou taktiku ničení a zastrašování,“ říká podle serveru abc.net.au australský vojenský analytik Mick Ryan.

Ruská armáda se místo snahy o postup na frontě nyní soustředí na energetickou a vodohospodářskou infrastrukturu. „Chce zlomit vůli ukrajinského lidu tím, že to v nadcházející zimě zmrazí,“ tvrdí analytik.

V posledních dnech ruská armáda podnikla několik masivních raketových útoků na energetické a vodohospodářské cíle. Po posledním útoku podle informací BBC například zůstala téměř polovina Kyjeva bez přístupu k vodě a na 270 tisíc domácností bez elektřiny. Podobná situace panuje i v dalších velkých ukrajinských městech.

Surovikin prý také dostal od Putina za úkol v současné chvíli co nejvíce válku protahovat. Putin prý věří, že Západ nakonec ztratí o válku – a o podporu Ukrajiny – zájem. Bez zahraničního kapitálu bude zničená Ukrajina strádat ještě více, proto prý ruská armáda cílí na civilní budovy a další cíle, aby odradila zahraničí investory a „zadusila ukrajinskou ekonomiku“.

Nová ruská strategie se podle vojenského zpravodaje Dana Sabbagha z britského deníku The Guardian snaží prostřednictvím ničení Ukrajiny neúměrně navyšovat výdaje Západu na případnou obnovu Ukrajiny.

Podle vojenského experta Micka Ryana ale může navzdory masivní mobilizaci a pokračujícím raketovým útokům Surovikin počítat maximálně s dosažením stabilizace na frontě, kdy noví rekruti zacelí mezery ve stávající ruské obraně a zastaví ukrajinskou ofenzívu.

Poté podle analytika musí Surovikin vybrat území, která budou přes zimu bráněna, musí zajistit obranu ruských zásobovacích tras, a to všechno do jara roku 2023, kdy by mohla přijít snaha opětovného ruského postupu. Surovikin mezitím bude pokračovat v útocích na ukrajinskou infrastrukturu. „Přestože neexistuje žádný historický příklad úspěchu při použití této metody, je schopen s její pomocí demonstrovat Putinovi, že dělá něco, co Ukrajině škodí. A bude to mít dopad na ukrajinskou ekonomickou produkci, což podpoří snahu Ruska přiškrtit ukrajinské HDP,“ uzavírá Ryan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…