Nechceme likvidovat živnostníky, jde nám o spravedlnost, přesvědčoval Babiš odboráře a podnikatele o smysluplnosti zavedení EET. A přidal šťouchanec do Kalouska

16.09.2016 21:16

REPORTÁŽ V Brně se na dvoudenní konferenci sešli zástupci Ministerstva financí s podnikateli a zástupci oborových svazů, aby vysvětlili současnou situaci kolem zavádění elektronické evidence tržeb (EET). V úvodu akce vystoupil ministr financí Andrej Babiš, který zhodnotil význam toho, že od prosince u nás bude platit zákon o elektronické evidenci tržeb.

Nechceme likvidovat živnostníky, jde nám o spravedlnost, přesvědčoval Babiš odboráře a podnikatele o smysluplnosti zavedení EET. A přidal šťouchanec do Kalouska
Foto: David Daniel
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš na konferenci v Brně

Jako hostitel konference Andrej Babiš uvedl, že elektronická evidence tržeb je projekt, kvůli kterému jej mnoho lidí nenávidí a jeho hnutí kvůli tomu ztrácí preference, i tak je ale podle ministra financí důležité vyvracet fámy a dezinformace. „Je to projekt, který zde měl být už dávno, protože Česká republika je poslední zemí V4, která nemá žádnou evidenci tržeb a jednou z mála zemí v rámci celé Evropské unie. EET nemají ve Francii a v Německu. A víte proč? Protože tam je nejpřísnější finanční správa, jaká může existovat. Ta přijde do restaurace, spočítá počet židlí a vyměří daň,“ řekl Andrej Babiš s tím, že se o možnostech elektronické evidence dozvěděl v roce 2012, a když nastupoval jako ministr financí, byla to první věc, kterou svým kolegům 29. ledna 2014 řekl.

„Je to důležitý projekt, protože všichni víme o šedé ekonomice a krácení tržeb a také si uvědomujeme, že je to třeba narovnat. Naivně jsem se domníval, že projekt všichni přivítají tak jako třeba na Slovensku, kde podobný projekt vítala i pravicová opozice. Jsem také přesvědčen, že většina našich podnikatelů a živnostníků podniká poctivě a jen někteří jsou nepoctiví. Těm poctivým se ale špatně podniká, když jejich konkurent má výhodu, když třeba neodvádí sociální pojištění nebo zaměstnává lidi na černo. Jasně jsem také řekl s nástupem do funkce, že nechci zvyšovat daně, ale vybírat je,“ řekl v Brně Andrej Babiš.

Na karuselových obchodech EU přichází 170 miliard eur ročně

K principu narovnání podnikatelského prostředí uvedl, že se inspiroval v zahraničí, kde objevil princip daňové kobry, přenesl k nám kontrolní hlášení a varoval také před karuselovými obchody, v nichž je podle Babiše Česko lídrem v EU. „Na karuselových obchodech EU přichází 170 miliard eur ročně. Naše aktivita a restrukturalizace finanční správy přináší jednoznačně výsledky, dnes jsem se díval na rozpočet a máme přebytek 76 miliard. To jsme nikdy od vzniku naší země neměli. A proč? Protože vybíráme daně. Samozřejmě se ekonomice daří, ale důležité je, že veřejné rozpočty transparentně fungují. Ušetřili jsme na obsluze státního dluhu deset miliard, i proto jsme mohli navýšit platy učitelů a státních zaměstnanců. Už delší čas děláme maximum a mrzí mě, že zavedení EET trvalo tak dlouho. Jednak na ministerstvu, ale hlavně ve Sněmovně, kde jej četli 264 dní, z toho jen Kalousek četl pět hodin. Dnes naštěstí už od 1. prosince začínáme a je vše již jasné,“ konstatoval m ministr Babiš.

Babiš: Nikdo rozhodně nechce likvidovat živnostníky, jen chceme spravedlnost

Andrej Babiš také poznamenal, že k zavádění zákona ministerstvo přistupovalo flexibilně a není to nijak brutální opatření. Důležité například je, že stát neurčuje dodavatele pokladen, ale je to na volbě podnikatelů. „Chápu, že se věc zpolitizovala, protože cokoli jsem já navrhnul, opozice vždy odmítala. Ale já jsem člověk, který když něco řekne, dotáhne to do konce. Věřím, že se podmínky v podnikání narovnají. Nikdo rozhodně nechce likvidovat živnostníky, jen chceme spravedlnost,“ řekl ministr Babiš. Opozice podle něj šíří dezinformace a lži, proto ministerstvo vede současnou informační kampaň. „Projekt je revoluční a bude jej provázet spousta kontroverzí, opozice nám bude ukazovat lidi,  které to postihlo apod., přinášet argumenty, že to nebude fungovat apod. Jsou ale nepravdivé,“ uvedl Babiš s tím, že Ministerstvo financí je k dispozici nejen na konferenci, ale i po ní a že se těší na debaty a vysvětlování problematiky. 

Náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová uvedla, že si nepamatuje, že by pro propagaci nějakého opatření bylo uděláno tolik jako v případě EET. Pokud jde o výběr daní a kontrolní hlášení, pochválila plátce za jejich podávání a uvedla, že chybovost tady dosahuje jen asi 0,4 %. K vlastní problematice EET uvedla, že v médiích se setkáváme spíš s negativními ohlasy, ale tento zákon má i velké množství podporovatelů. „Nejde jen o odborné svazy, ale i o jednotlivé podnikatele, kteří zákon podporují s tím, že nejsou schopni konkurovat cenám těch, kteří krátí tržby. Ještě důležitější než fiskální efekt je ale to, aby bylo narovnáno konkurenční prostředí,“ uvedla Schillerová s tím, že konference v Brně má za cíl i poskytnutí informací o technologiích pro podnikatele, jichž se zákon o EET týká.

Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu žasnula v Chorvatsku

Za Svaz obchodu a cestovního ruchu vystoupila jeho prezidentka Marta Nováková, která k tématu EET uvedla, že její svaz reprezentuje asi šest tisíc podnikatelských subjektů a že svaz zkoumal, jak na ně dopadne zákon o EET. „Svaz od počátku spolupracoval na přípravě zákona a přes úvodní skepsi jsme v Chorvatsku byli uvedeni v úžas, protože jsme poprvé viděli, že podnikatel chválí zákon, který vláda přijala a který by přitom byl regulační. Často jsme dostávali otázky, proč svaz zákon podporuje a nestaví se k němu podobně jako jiné subjekty, které tvrdí, že regulace je zbytečná. Důvod je jednoduchý – přáli bychom si, aby všichni, kdo podnikají v ČR, měli stejné podmínky, a to i v oblasti placení daní. Neplacení daní je skutečně nemorální a to je důvod, proč svaz EET podporuje,“ uvedla Marta Nováková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…