Nechceme tady armádu USA, sepsali občané hbitě petici

05.03.2015 9:54

„Americkou armádu na našem území nechceme,“ hlásá petice, která se objevila v reakci na informaci, že se v USA chystá rozšíření velké evropské akce NATO, nazývané „Atlantic Resolve“, i na Českou republiku.

Nechceme tady armádu USA, sepsali občané hbitě petici
Foto: Archiv
Popisek: Andrew Schapiro

Spojené státy již vloni spustily operaci nazvanou Atlantic Resolve. Jednalo se o reakci na prosby některých členských zemí, které se cítily ohroženy politikou Ruska, která se zásadně změnila v souvislosti s událostmi na Ukrajině.

Obsahem akce jsou především společné manévry armád a výcvik vojáků, ale rovněž modernizace evropských základen USA a rozsáhlá podpora zemí, majících s Moskvou napjaté vztahy, jako je Gruzie, Moldavsko a samozřejmě Ukrajina.

Součástí této operace NATO již byly i manévry americké armády společně s armádou Polska a armádami Litvy, Lotyšska a Estonska, které proběhly na dohled od ruských hranic. Na konci tohoto měsíce mají skoro dva tisíce amerických vojáků cvičit společně s vojáky z Rumunska a Bulharska.

Portál DefenseNews ve středu přinesl s odvoláním na vysoké zdroje z americké armády informaci, že se v rámci NATO plánuje rozšíření akce Atlantic Resolve. Zeměmi, o které se rozšíří, by měly být Gruzie, Maďarsko a především Česká republika. Spolupráce by obnášela kromě intenzivnější kooperace obou armád též cvičení vojsk NATO, probíhající na našem území. Je třeba dodat, že text nehovoří o stálém umístění vojenského personálu NATO v ČR, byť v některých zemích se tak stalo.

Celý text v angličtině

Český překlad ZDE

Samotná možnost přítomnosti amerických vojáků v České republice se během středečního odpoledne objevila v českých médiích, vyvolala značný rozruch, a během několika hodin vedla ke vzniku petice, která ji jednoznačně odmítá.

Petice odmítá jakoukoliv přítomnost vojáků USA na našem státním území. „Nenecháme se Spojenými státy zatáhnout do III. světové války,“ vyzývají autoři petice. „Nepustíme je do naší republiky,“ ujišťují dále odhodlaně.

Petice je k dispozici ZDE

„Měli jsme na našem území ruskou armádu 20 let a již nikdy více cizí vojska,“ končí text podpisové výzvy, která se objevila na internetu ve čtvrtek ráno v reakci na středeční článek. K názoru se svým podpisem připojilo během několika hodin 436 lidí, a další podpisy zřejmě budou přibývat.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…