Nechcete v USA obsloužit gaye a lesby? Nemusíte. Zatím, Biden se chystá to zatrhnout

05.07.2023 16:00

Nejvyšší soud USA rozhodl ve prospěch webové designérky z Colorada, která odmítla vytvářet stránky k oslavě svateb osob stejného pohlaví. Právo na svobodu slova podle stanoviska soudu přebilo zákon státu Colorado o zákazu podnikům přístupným veřejnosti odmítnout obsloužit lidi na základě jejich sexuální orientace. Mnozí se nyní obávají, že toto rozhodnutí povede k diskriminaci i dalších menšin. Prezident Joe Biden proto vyzval Kongres, aby mu urychleně předložil zákon zakotvující ochranu občanských práv pro LGBTQI+ Američany ve federálním zákoně.

Nechcete v USA obsloužit gaye a lesby? Nemusíte. Zatím, Biden se chystá to zatrhnout
Foto: Repro Youtube
Popisek: demonstrace před Nejvyšším soudem USA

Grafická designérka Lorie Smithová z Colorada odmítla obsloužit páry stejného pohlaví kvůli své křesťanské víře. Zákon státu Colorado však zakazuje podnikům přístupným veřejnosti odmítat lidem služby kvůli jejich sexuální orientaci.

Případ skončil u Nejvyššího soudu USA a postavil tak proti sobě práva LGBT osob na dostupnost a vyhledávání zboží a služeb bez diskriminace – a právo na svobodu projevu. Šest soudců z devíti se v případu postavilo na stranu designérky, informoval zpravodajský server BBC. Většinový názor soudu tak říká, že první dodatek Ústavy USA, který chrání svobodu projevu, zadržuje stát Colorado v tom, že by nutil designérku vytvářet sdělení, s nimiž nesouhlasí. 

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25767 lidí
Soudce Neil Gorsuch přednesl většinové stanovisko: „První dodatek předpokládá Spojené státy jako bohaté a komplexní místo, kde si všichni lidé mohou svobodně myslet a mluvit tak, jak si přejí, a ne tak, jak požaduje vláda.“

Podle soudkyně Sonii Sotomayorové, jedné ze tří soudců, kteří hlasovali proti designérce, se den rozhodnutí soudu stal smutným dnem v životě LGBT lidí, když soud přiznal podnikům ústavní právo neposkytovat zboží a služby lidem kvůli jejich sexuální orientaci. „Dnes, poprvé v historii, tento soud přiznal podnikům přístupným veřejnosti přístupným veřejnosti ústavní právo odmítnout obsluhovat příslušníky chráněné třídy. Dnešek je smutným dnem v americkém ústavním právu a životě LGBT lidí,“ řekla soudkyně Sotomayorová.

CNN zveřejnila i slova profesorky práva na Kolumbijské univerzitě Katherine Frankeové, která se obává, že na základě tohoto rozhodnutí Nejvyššího soudu USA mohou být diskriminovány i další minority a že rozhodnutí se tak neomezuje pouze na LGBT osoby. „Obáváme se, že to dává zelenou jakémukoli majiteli podniku, že může odmítnout službu jakékoliv osobě na základě její identity, ať je to gay nebo lesba, Žid nebo černoch nebo cokoli jiného, protože má výhradu vůči tomu, že by takoví lidé byli v jeho podniku,“ uvedla Frankeová. A dodala: „Ve stanovisku nebylo nic, co by jej omezovalo na námitky proti manželství osob stejného pohlaví“.

Proti rozhodnutí soudu se vyslovil i prezident USA Joe Biden. „V Americe by žádný člověk neměl být diskriminován kvůli tomu, kdo je nebo koho miluje. Rozhodnutí Nejvyššího soudu ve věci ‚303 Creative LLC vs. Elenis‘ tuto základní pravdu podkopává,“ sdělil prezident v prohlášení z 30. června. Vyjádřil i své znepokojení nad tím, že toto rozhodnutí soudu může lid vybídnout k další diskriminaci vůči členům LGBTQI+ komunity. 

„V širším měřítku dnešní rozhodnutí oslabuje dlouhodobé zákony, které chrání Američany před diskriminací ve veřejných zařízeních – včetně lidí jiné barvy pleti, zdravotně postižených, věřících a žen,“ stojí v prohlášení spolu s tím, že tam, kde je ohrožena důstojnost a rovnost jedné skupiny, je ohrožen i příslib demokracie.

Kvůli tomu prezident apeluje na Kongres ke schválení zákona o rovnosti. „Proto musíme schválit zákon o rovnosti, který zakotví ochranu občanských práv pro LGBTQI+ Američany ve federálním zákoně a posílí ochranu veřejných zařízení pro všechny Američany. Vyzývám Kongres, aby mi tento zákon urychleně poslal na stůl,“ napsal Joe Biden.

Agentura NPR zveřejnila celé stanovisko Nejvyššího soudu USA v případu „303 Creative LLC vs. Elenis“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…