Nechtěl očkovat všechny, Piráti ho vyhodili. Budou mít veselo

14.12.2021 8:18 | Ze sítí

Ondřej Dostál již nebude členem pirátského vládního týmu. Včera odpoledne ohlásil, že odstupuje, a jako důvod uvedl: „U Pirátů to převzali lidé, s nimiž hodnotově nesouzním a o jejichž kádrování nestojím." Na Pirátském fóru ovšem zaznělo, že se v republikovém výboru už řešilo jeho odvolání. A také jiné věci: „Viděl jsem pár videí s Dostálem a tohle je mnohem nebezpečnější než ten blbec z Volného bloku." Dostál už předtím deklaroval, že se nenechá umlčet.

Nechtěl očkovat všechny, Piráti ho vyhodili. Budou mít veselo
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ondřej Dostál, právník

Včerejšek se u příznivců pětikoalice nesl ve znamení radosti, že Miloš Zeman jmenuje vládu Petra Fialy, včetně piráta Jana Lipavského na post ministra zahraničí. Lipavský tedy neodstoupil. Ovšem odstupuje jiná známá tvář Pirátské strany, je jí expert na zdravotnictví a právo v něm, Ondřej Dostál. Před volbami na sebe upozornil, když nechtěl sdělit, zda je očkovaný, nebo ne, a vzbudil značnou diskuzi, zda by mohl být ministrem zdravotnictví.

Po volbách začal zveřejňovat data z reportů pro poslance a senátory z ÚZIS, díky kterým se veřejnost dozvěděla například, jaký je skutečný poměr neočkovaných, očkovaných a prodělavších mezi pozitivně testovanými, dále že ti, kdo covid prodělali, téměř nekončí v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče a v neposlední řadě, že hospitalizováni kvůli covidu byli i někteří z těch, kteří dostali třetí posilující dávku vakcíny.

Dostál na Twitteru oznámil, že odstupuje z pirátského vládního týmu. „Tým vznikal jako výběr koalice PirSTAN, jednotné, umírněné a svobodomyslné. Tento étos je pryč. U Pirátů to převzali lidé, s nimiž hodnotově nesouzním a o jejichž kádrování nestojím. Hájit právní stát budu dál, názory nestřídám," vysvětlil své rozhodnutí. A dodal: „V adventním čase je dobré ukončit vše, co přináší nesoulad, a soustředit se na to, co je v životě podstatné."

Je otázkou, zda by Dostál v této pozici vydržel, kdyby sám neodstoupil. Na veřejně přístupném Pirátském fóru při projednávání náměstků jedna členka republikového výboru strany uvedla, že v republikovém výboru běží jednání o jeho odvolání z vládního týmu. „Vzhledem k tomu, že v jiném jednání RV probíhá jednání o odvolání Ondřeje Dostála z vládního týmu, tak si dost dobře neumím představit, že o něm budu hlasovat, že je pro mne přijatelný jako náměstek na ministerstvo zdravotnictví," řekla Blanka Charvátová. A Magdalena Opletalová pak dodala, že „není přijatelné hlasovat pro Ondřeje Dostála". Neuvedla však z jakého důvodu.

Zdroj: Pirátské fórum

Pokud jde o kádrování, i tento příklad je na Pirátském fóru možné nalézt. „Viděl jsem pár videí s Dostálem a tohle je mnohem nebezpečnější než ten blbec z Volného bloku. Na první pohled uhlazenej týpek vysvětluje pomocí statistik, že pro někoho není třeba se očkovat. Přitom to sleduje jen z jednoho pohledu, nikoli z pohledu kolektivní imunity od které jsme dál každým jeho rozhovorem, zatímco i třeba Zeman je pro povinné očkování, ke kterému stejně časem dojdeme, jen přes mrtvoly. Mírněji tlačí antivax i Okamura," mínil jeden z uživatelů a podle některých příspěvků pod Dostálovým oznámením jeho osobu Piráti řešili i na své interní diskuzní platformě Zulip.

S Dostálem měl problém i Ivan Bartoš, předseda strany. „Byť je dobrý právník a ve věci zdravotní legislativy nejen v souvislosti s pandemií odvedl veliké množství kvalitní práce, jeho ‚informování‘ o zdravotních otázkách a výstupy v médiích k tématům mimo tuto oblast však považujeme za tendenční a neodpovídají vědeckým závěrům," napsal na Facebooku, když byl na osobu Ondřeje Dostála tázán. Pirátský expert tehdy odpověděl, že s Bartošem se na něčem shodne a na něčem ne. „Pokud se části Pirátů nelíbí moje data či názory, je to jejich problém. Možná mě vyhodí, ale určitě neumlčí," vzkázal.

Dostál také v neděli komentoval studii, která potvrzuje, že ochrana po prodělání covidu je robustnější než ta získaná očkováním: „Ve světle těchto čísel je absurdní, že přísná omezení platí pro mne (42 let, neočko prodělal) či v podobě karantén pro mé děti (5 a 7, dtto), ale ne pro vládní činitele (veskrze 50+, očko neprodělal, kontakt s nakaženým ministrem)."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …