Nedávejte výsledky referenda do novin, žádá Hamáček straníky. Moc ho neposlouchají, zde jsou jsou průběžné výsledky z ČSSD

31.05.2018 7:14

Sociální demokraté pokračují v hlasování o tom, zda vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem. Ačkoli předseda strany Jan Hamáček žádal spolustraníky, aby průběžné výsledky nezveřejňovali, ale oni se zřejmě rozhodli, že jeho prosbu nevyslyší. Takhle to zatím vypadá s možným vstupem soc. dem. do vlády.

Nedávejte výsledky referenda do novin, žádá Hamáček straníky. Moc ho neposlouchají, zde jsou jsou průběžné výsledky z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Deník Právo tvrdí, že členové ČSSD mají o referendu o vstupu do vlády zájem. Svědčí o tom dosavadní nadpoloviční účast.

Anketa

Stydíte se za prezidenta Miloše Zemana?

11%
89%
hlasovalo: 18812 lidí

Pro vstup do vlády hlasují hlavně Středočeši, odkud pochází Jan Hamáček, sociální demokraté z Kraje Vysočina a členové ČSSD v Jihočeském kraji. Na Vysočině působí Petr Krčál, který by se mohl stát příštím ministrem práce a sociálních věcí a Jihočechy vede stávající 1. místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Hlasy proti se ozývají z Plzeňského kraje, kde byl výraznou tváří bývalý ministr vnitra Milan Chovanec či z kraje Ústeckého, jenž teď reprezentuje např. místopředseda Jaroslav Foldyna.

Šéf ústecké Miroslav Andrt prozrazuje, že některé sociální demokraty děsí vstup do vlády s Babišem natolik, že raději vystupují ze strany. On sám se však k odchodu nechystá. „Já pro odchod důvod nevidím. Nebudu za sebou pálit mosty jen proto, že neuspěju s nějakým svým názorem,“ říká.

Z jedné věci je ale Andrt v šoku. Z toho, že předsednictvo strany zakáže publikovat průběžné výsledky referenda, někdo to pouruší, ale vedení na to nijak nereaguje, nezakročuje. Nezjednává nápravu. „Jsem v šoku z toho, že naše vedení nezakročilo, když začaly výsledky z místních organizací unikat. Čekal jsem, že se k tomu striktně vedení vyjádří, ale oni řekli, že nikoho trestat nebudou, i když poruší usnesení předsednictva,“ kroutí hlavou politik.

Prozatím hlasování proběhlo asi ve čtvrtině místních organizací, takže nic není rozhodnuto. U oné čtvrtiny hlasujících ovšem převážil hlas pro vstup do vlády. Pokud trend vydrží, tak sociální demokracie uzavře koalici s Andrejem Babišem podruhé.

Největší otazníky ale visí nad tím, zda se výsledku referenda ČSSD, pokud doporučí vstup do vlády s ANO, podřídí všech 15 poslanců ČSSD a zda budou pro důvěru vládě za podpory komunistů aktivně hlasovat. ANO má 78 poslanců, vládu má jistit patnáctka poslanců KSČM,“ poznamenává deník.

Předseda poslaneckého klubu soc. dem. Jan Chvojka však ujišťuje, že poslanci se výsledkům referenda podřídí. „Pokud výsledek referenda skončí tím, že většina našich členů bude pro vládu, tak jsem si jistý, že každý člen našeho klubu bude respektovat většinovou vůli a hlasovat pro důvěru vládě,“ ujišťuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…