Nejdrastičtější opatření v historii země. Toto Babiš, Hamáček a Havlíček oznámili na hodinu trvající tiskovce

14.03.2020 11:11

Vláda posiluje preventivní opatření v souvislosti s koronavirem. Zákaz provozu od sobotních šesti hodin ráno platí nejen pro restaurace, herny a pro obchody s výjimkou potravin, lékáren, drogerií či čerpacích stanic, ale zavřené musí být i služby, jako jsou kadeřnické a kosmetické salony, oznámil dnes premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konference vlády ke zpřísnění bezpečnostního opatření. Zákaz má platit do 24. března do 6:00 hodin. V Česku je aktuálně koronavirem nakaženo 150 lidí.

Nejdrastičtější opatření v historii země. Toto Babiš, Hamáček a Havlíček oznámili na hodinu trvající tiskovce
Foto: Repro TV Nova
Popisek: Andrej Babiš mluví o koronaviru

Vláda o mimořádném opatření rozhodla v nočních hodinách, s účinností od 06:00. „Důvod byl ten, aby nedošlo ke koncentraci lidí hlavně v obchodních centrech, tomu jsme chtěli zabránit. Konzultovali jsme to s Polskem a Slovenskem. Máme selský rozum a je jasné, že taková opatření bylo nutné udělat,“ vysvětlil předseda vlády Andrej Babiš, co vládu vedlo k novým opatřením. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že nechtěli přijít s rozhodnutím až v sobotu a vzbuzovat v lidech paniku tím, že je bude vyvádět policie z obchodních center. Navíc by došlo k rychlejšímu šíření nemoci.

V Česku se od sobotní šesté hodiny ranní uzavřela na 10 dní většina obchodů s výjimkou prodejen potravin, drogistického zboží, léků, pohonných hmot nebo spotřební elektroniky. Mohou mít otevřeno i optiky, zverimexy, prodejny krmiva pro zvířata, trafiky a prodejci paliv.

Premiér uvedl, že rychlá občerstvení mohou i po nových opatřeních proti koronaviru pokračovat v provozu, když jídlo podávají výdejovým okénkem. Zavřeno musí mít provozovny restaurací či rychlého občerstvení v nákupních centrech s prodejní plochou nad 5000 metrů čtverečních. Mimo provoz zůstanou rovněž herny a kasina. Zákaz má platit do 24. března do 06:00 hodin.

V hotelech může fungovat například servis jídla na pokoje, případně si lidé mohou jídlo v hotelové restauraci vyzvednout. Zákaz se nevztahuje na provozovny, které neslouží veřejnosti, například závodní jídelny či kuchyně v domovech důchodců.

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček konstatoval, že současná mimořádná opatření jsou nejdrastičtější v historii republiky. Během soboty a neděle vláda ještě upřesní, kterých všech provozoven, obchodů a služeb se zákaz dotkne.

Chystá se podle jeho slov i podpora pro podnikatele. „Na podporu podnikatelů, kterých se dotkla opatření přijatá v souvislosti s koronavirem, stát vyčlení miliardy korun,“ uvedl Havlíček s tím, že na velkoobchody se zákaz nevztahuje.

Premiér nevyloučil vyhlášení plošné karantény v případě, že by došlo k vysokému nárůstu případů nekontrolovatelných přenosů mezi lidmi. „Nechceme dávat do karantény jednotlivá města nebo regiony,“ podotkl.

Na dotaz, zda plánuje zastavení MHD a regionální dopravy, jasně odpověděl, že nikoli. „Lidi musí chodit do práce,“ uvedl důvody, nevyloučil však případnou regulaci.

Poté občany vyzval, aby neskupovali jídlo ve velkém. Potravin je podle něj dostatek. Vláda proto mj. zrušila zákaz jízd kamionů o nedělích, aby byly obchody dostatečně zásobené.

Někteří zdravotníci, krajské nemocnice a menší zařízení v regionech si v minulých dnech stěžovali na to, že kvůli omezení prodeje nemohou ochranné pomůcky sehnat. „Armáda v pátek rozvezla do nemocnic a záchranným službám zhruba 51.000 respirátorů, byly rozděleny podle stavu zásob a požadavků,“ přiblížil předseda vlády.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) ve čtvrtek sdělil, že v nejbižších dnech by mělo být dodáno zhruba 60.000 respirátorů. Babiš na dnešní tiskové konferenci sdělil, že Vojtěch má nasmlouvány celkové závazné objednávky na 1,7 milionu respirátorů s dodáním mezi středou až pátkem příštího týdne.

V pondělí by do Česka mělo dorazit pět milionů roušek; důležité jsou zejména pro ochranu potenciálně rizikových pacientů například v zařízeních sociálních služeb. Roušky by měly být k dispozici například personálu, dále také lidem poskytujícím domácí péči a terénní služby.

Od půlnoci jsou zakázány také návštěvy obviněných, odsouzených i chovanců. Hranice s Německem a s Rakouskem mohou od soboty překračovat pouze lidé, kteří mají výjimku z pracovních důvodů. Přes hranice mohou cestovat pouze osobními auty.

Jan Hamáček sdělil, že obdobná omezení, jaká začala od půlnoci platit na hranici s Rakouskem a Německem, chystá Česko i na hranicích s Polskem a se Slovenskem. Nabádal také k omezení bezprostředních fyzických kontaktů mezi lidmi, kvůli co možná nejvyšší ochraně před nákazou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…