Nejdřív jí vadily „prsa“. Teď zase „generál“. Pirátská senátorka opět v akci

27.01.2023 13:33 | Ze sítí

Senátorka Adéla Šípová na twitteru oznámila, že v letošních prezidentských volbách dá svůj hlas generálu Petru Pavlovi. Ovšem přidala k tomu ještě jednu velkou prosbu, a sice aby se svým jménem více nespojoval vojenskou hodnost. Mezi ostatními uživateli vyvolala pozvednuté obočí.

Nejdřív jí vadily „prsa“. Teď zase „generál“. Pirátská senátorka opět v akci
Foto: Repro Twitter
Popisek: Pirátská senátorka Adéla Šípová při mytí oken

Už za pár hodin se otevřou volební místnosti a politička Adéla Šípová  prozradila, že tam přijde podpořit generála Petra Pavla. Veřejně jej však vyzvala, aby ve funkci prezidenta na slovo generál zapomněl: „Budu volit Petra Pavla. A poprosím ho, aby při prezidentování nepoužíval titul generál,“ uvedla ve svém tweetu.

Svou prosbou vzbudila pozornost. Ne každý rozuměl tomu, že jí „generál“ v čele státu vadí. Spisovatel Jiří Padevět se proto zajímal, jak by vnímala nejvyšší hodnost vysokoškolského pedagoga v případě Jiřího Drahoše, pokud by v posledních prezidentských 2018 volbách porazil Miloše Zemana. „To je dobře, že budete volit Petra Pavla, děkuju. Ale proč Vám vadí generál? Kdyby býval minule vyhrál Jiří Drahoš, také byste ho žádala, aby nepoužíval slovo profesor?“ zajímal se.

Na to mu, bez obsáhlejšího vysvětlení, senátorka Šípová odpověděla krátké a vystižné „ne“.

Další uživatelé se proto do ní navezli s tím, že jde o „pokrytectví“ a že není divu, když Piráti končí s takovými výsledky.

Bylo jí také ze strany diskutérů připomenuto, že se nestává, aby se sám generálem tituloval, ale generálem ve výslužbě zkrátka zůstane. „Samozřejmě, že mu hodnost zůstane, a to je v pořádku. Ale slovo ‚generál‘ se stalo součástí kampaně. Stěží tvrdit, že ho v kampani nepoužívá. Je to součást jeho brandu. Lidé ho mají jako generála, tak snad nebudou mít pocit, že nám vládne armáda. Budu ho i tak volit,“ uvedla senátorka.

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42141 lidí
Šípová svými postoji překvapila také v závěru minulého roku při mistrovství světa ve fotbale, kdy se opřela do svého stranického kolegy Mikuláše Ferjenčíka, když ve finále fotbalového mistrovství glosoval výhru Argentiny nad Francií slovy: „Argentina vs Casplár, o prsa korejské ženy“.

Právě příměr, že zápas dopadl „o prsa korejské ženy“ se tehdy Šípové dotkl a rozpálil ji doběla: „Korejské ženy se zápasem nemají žádnou souvislost. Miki, smaž to, tohle je prostě ostuda,“ pokárala svého pirátského kolegu. „Prsa (žen) s fotbalem nesouvisí. Taky nekomentuji sport srovnáním s formátem penisů,“ dodala.

„Jde o běžně používanou fotbalovou metaforu,“ hájil později své vyjádření pirátský exposlanec Ferjenčík. Drtivá většina twitterových uživatelů se postavila za něj a reakci Šípové zhodnotila jako „zbytečně přehnanou“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…