Nejdřív kapři, teďka krávy. Po krachu jednání se pirát rozjel

10.12.2022 18:00 | Ze sítí

Končící pražský radní pro bydlení a transparentnost, pirát Adam Zábranský, se po krachu jednání s koalicí SPOLU v Praze pořádně rozjel. Piráti jdou do opozice a Zábranský se jako stoupenec co nejrychlejšího dosažení uhlíkové neutrality jal horovat za co nejrychlejší přechod společnosti k odlišnému stravování. Vedle toho usiluje o konec tradice zabíjení kaprů v předvánočním čase.

Nejdřív kapři, teďka krávy. Po krachu jednání se pirát rozjel
Foto: Repro iDnes
Popisek: Pirátský radní pro bydlení a transaprentnost, Adam Zábranský

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
Fanoušek nových trendů v městské mobilitě, pirát, vegan, právník. „Chci uhlíkovou neutralitu, a to co nejdřív.“ Tak o sobě na twitteru mluví končící pražský radní Adam Zábranský, který se po krachu jednání o pražské koalici na Magistrátu hl. města Prahy chystá do opozice.

Na cestě do opozice upozornil, že v Evropské unii zvyšuje uhlíkovou stopu chov krav.

„Zhruba 53 % emisí metanu v EU pochází ze zemědělství. 95 % z toho je ze živočišného zemědělství, naprostá většina z toho (77 %) je z chovu krav. Vím, že to je pro mnohé lidi citlivé téma, ale bez změny způsobu, jakým se stravujeme, nemůžeme zabránit změnám klimatu. Živočišné zemědělství v dnešní podobě má negativní dopady na životní prostředí i daleko nad rámec emisí metanu. Například většina orné půdy v EU je využívána na pěstování krmiva pro hospodářská zvířata. Proces transformace rostlinných bílkovin na živočišné je zkrátka neefektivní,“ napsal Zábranský.

Pokud na tom chceme změnit, měli bychom podle Zábranského na jedné straně regulovat velkochovy zvířat, ale především bychom měli začít sami u sebe a omezit spotřebu živočišných produktů. Jiné cesty podle Zábranského není.

Adam Zábranský promlouvá

Glosátor veřejného dění marketér Jan Provazník k Zábranského příspěvku napsal pár slov. „Vždyť už oznámili, že SPOLU v Praze cestou menšinové vlády, už další důvody přidávat nemusíte,“ vzkázal končícímu radnímu..

Honza Provazník promlouvá

V předvánočním čase ale končící pirátský radní nezůstal jen u apelu směřujícího k veganství v české společnosti. Zábranský apeluje na spoluobčany, aby doma netýrali kapry. „Masakr kaprů, který probíhá každý rok v prosinci v českých ulicích, je neobhajitelný. Když už někteří z nás mají potřebu jíst kapry, tak je při tom aspoň netýrejme! Podepsal jsem petici za zákaz prodeje živých kaprů.“

Navázal tak na kampaně z předchozích let, kdy aktivisté postávali u stánků na prodej kaprů po celé republice a žádali své spoluobčany, aby kapry nekupovali a ukončili tak kaprům nelibou českou tradici.

Adam Zábranský promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…