Nejdrsnější "válečný jestřáb" vystoupil v americkém Senátu a pěkně zostra se obul do Putina

12.03.2015 10:22

Americký senátor John McCain, jenž je považován za jednoho z nejtvrdších kritiků Putinova režimu, včera vystoupil v americkém Senátu a opětovně se vyjádřil ke smrti ruského opozičníka Borise Němcova. Ve svém projevu zmínil i osudy dalších kritiků ruského prezidenta, kteří se stali terčem vražedných pokusů.

Nejdrsnější "válečný jestřáb" vystoupil v americkém Senátu a pěkně zostra se obul do Putina
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

V úvodu svého vystoupení McCain vyjádřil lítost na úmrtím Němcova a přiznal, že byl ze zprávy o jeho zastřelení naprosto zničený. Republikánský senátor dále řekl, že boj za svobodu projevu a lidská práva v Rusku dostal další zdrcující ránu. „Po rozpadu Sovětského svazu patřil Boris Němcov k nejprogresivnějším ekonomickým a politickým reformátorům v zemi. Vykonával funkci vicepremiéra a po nástupu Vladimira Putina do prezidentského úřadu byl jedním z prvních, kdo varoval před jeho autoritářskými sklony. Před čtyřmi lety pomáhal zorganizovat jednu z nejmohutnějších demonstrací proti režimu od roku 1990,“ uvedl McCain.

Válečný veterán z Vietnamu McCain rovněž upozornil na záměr Němcova zveřejnit důkazy o přítomnosti ruské armády na Ukrajině. „Boris prohlédl Putinovy lži, prostřednictvím kterých se snažil zdůvodnit zásah ruských vojáků na Ukrajině a anexi Krymu. Jak Boris zcela správně napsal, cílem Putinovy bratrovražedné války je zachovat si osobní moc a peníze za každou cenu. On velmi dobře věděl, že probíhající konflikt není ukrajinskou ani ruskou válkou. Jde pouze o Putinovu válku,“ zmínil McCain.

„Již dlouho jsem měl obavy o jeho život. Když jsme se naposledy setkali v mé kanceláři, žádal jsem jej, aby byl opatrný. Na to mi Boris odvětil, že se nikdy nevzdá boje za svobodu, lidská práva a právní stát. I kdyby ho to mělo stát život. Je mi opravdu velmi líto, že se tak nakonec stalo,“ řekl republikánský senátor a vyjádřil pochybnosti nad tím, jak se mohla vražda uskutečnit v jedné z nejbezpečnějších částí Moskvy. „To vyvolává závažné otázky, kdo je za tento neomluvitelný čin zodpovědný. Na vyšetřování má osobně dohlížet Putin, z čehož mi vyplývá, že půjde o podvod. Obávám se, že se nikdy nedozvíme, jak se vše událo a kdo si Borisovu vraždu objednal,“ vyjádřil se McCain skepticky k vyšetřování případu.

celý přepis McCainova projevu v angličtině najdete ZDE

„Nepotřebujeme však žádné vyšetřování k tomu, abychom se dozvěděli, kdo nese za jeho smrt zodpovědnost. Vladimir Putin si jeho smrt možná přímo neobjednal a co je na tom nejděsivější, je fakt, že ani nemusel. Boris zemřel, protože Putin umožnil, aby v zemi zakořenila absolutní beztrestnost pro podobné zločiny. Je smutné, že Boris Němcov nebyl první a bohužel ani poslední obětí zvůle Putinova režimu. Pronásledování opozice, ovlivňování médií i soudů je v Rusku na denním pořádku. Od doby nástupu Putina do prezidentského úřadu bylo zavražděno 23 novinářů a mnoho protikremelských aktivistů. Pouze u dvou z těchto případů byl odsouzen pachatel vraždy,“ upozornil McCain.

V dalším průběhu svého vystoupení zmínil republikánský senátor případ ruského novináře Ogira Domnikova, jenž byl brutálně napaden v ulicích Moskvy a o dva měsíce později na následky těchto zranění zemřel. Vedle toho také McCain zmínil vraždu vůdce opoziční strany Sergeje Jušenkova, kterého zavraždil neznámý pachatel u vchodu do jeho domu. Ve výčtu McCainova seznamu zavražděných novinářů a aktivistů nechyběla ani novinářka Anna Politkovská, která byla zastřelena na schodišti ve svém domě pro své kritické názory na válku v Čečensku. „Kvůli vyšetřování prodeje ruských zbraní do Sýrie byl vyhozen z okna svého moskevského bytu investigativní novinář Ivan Safronov. Zmínit musím také Sergeje Magnitského, který se věnoval korupci ruských vládních úředníků. Před svojí smrtí v roce 2009 byl bit a mučen. Zemřel v nesnesitelných bolestech,“ popisoval McCain.

„Jak kdysi napsal Orwell, v době, kdy všude vládne lež, je mluvit pravdu hrdinským činem. Boris říkal pravdu a byl ochoten za ni položit svůj život. Nebál se říkat pravdu o Putinově vládě teroru a nenávisti. Odkrýval pozadí kleptokracie a korupce vládnoucí v nejvyšších patrech ruské politiky. V posledních měsících zcela otevřeně říkal pravdu o ruské agresi na Ukrajině. Proto musím uctít jeho památku tím, že budeme stejně nebojácně říkat pravdu. Náš národ a všichni svobodní lidé po celém světě musí čerpat sílu z Borisova odkazu a i nadále s hlavou vztyčenou čelit Putinovu zlovolnému pohledu na svět,“ zakončil McCain emotivně svůj projev.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…