Nejezte na Vánoce kapry, mají uhlíkovou stopu, vysvětlovala internetová čtenářka. Docent biologie v jejím výstupu udělal jasno

20.12.2021 21:19

Vždy v předvánočním období se objevují výzvy aktivistů, aby si lidé nekupovali domů živé kapry, ve jménu záchrany jejich života. A letos – i kvůli záchraně naší planety, jak nabádá mladá „influencerka“ Lucie Zelinková ve spolupráci s Komerční bankou. „Kapraření“ však je ekologický problém kvůli něčemu jinému, upozorňuje protiislámský politický aktivista, entomolog, docent Martin Konvička, který Zelinkovou opět nešetřil.

Nejezte na Vánoce kapry, mají uhlíkovou stopu, vysvětlovala internetová čtenářka. Docent biologie v jejím výstupu udělal jasno
Foto: Repro Twitter @velkejkapo
Popisek: Nejezte kapry, žádá Čechy Lucie Zelenková

„Nechcete to letos třeba zkusit jinak? Ať jsou pak ty Vánoce lehčí,“ ptá se tzv. influencerka Lucie Zelinková v závěru videa, které je digitální vánoční kampaní Komerční banky upozorňující na neekologické chování lidí o svátcích. V Česku se podle jejích informaci na Vánoce spotřebuje asi 18.000 tun kaprů, což prý „odpovídá uhlíkové stopě o přibližně 32.000 tunách CO2“.

„O kaprech a blbkách“ – tak nazval Konvička svůj komentář, v němž počínání influencerky a jedné z největších českých bank reflektuje. „Je to zdánlivě kravina, ale je z ní vidět, že jako společnost zasloužíme atomovkou přes čumák – a pak pro jistotu ještě jednou,“ dodává docent.

Pak upozorňuje, že tuzemské „kapraření“ představuje ekologický problém, ale ten problém spočívá zcela v něčem jiném: „Nespočívá v debilním klimatu, ale v přerybňování rybníků, jejich přehnojování a překrmování, v důsledku čehož to nejsou nádrže plné života, ale zahnojené necky, kde kromě kapra nic jiného nepřežije,“ pokračuje Konvička.

Bez kapřího hospodářství bychom si podle něj nepomohli: „To by ty rybníky nejspíš zanikly,“ míní. Řešením je podle něj kompromis, kterému lze pomoci následovně: „Mimo jiné tlakem na rybáře k solidnějšímu chování, možná vznikem kategorie bio-kaprů z nepřehnojených rybníků, možná vyšší poptávkou po jiných druzích ryb – okounech, línech, candátech,“ dává za příklad.

„Ovšem odmítnutím kapra, že vadí ‚klimatu‘, nepomůže spotřebitel ani Komerční banka ničemu. A není bez zajímavosti, že politiku mocné a bohaté banky ovlivňují influencerky. O té Zelinkové jsem psal nedávno a shodli jsme se s Lavrentijem, že by jí ze všeho nejvíc slušel roubík,“ uzavírá Konvička.

Podobných výzev, aby Češi přestali na Vánoce jíst kapra, zaznělo v minulosti víc. Ochránci zvířat často prohlašují, že kapři v kádích strašlivě trpí a že jejich předvánoční prodej by se měl zatrhnout. Na politické scéně tento názor hájí někteří zástupci Zelených či Demokratické strany zelených.

Od prodejců kaprů však zaznívá, že s rybami se zachází se vší péčí. „Možná bychom je měli naházet k těm rybám do kádí, aby si vyzkoušeli, jaké to je. Třeba by se jim to i líbilo. V této době chce každý mít kapra na vánočním stole. Je to dobrá tradice,“ zasmál se na adresu radikálních ochránců zvířat, kteří brojí proti prodeji vánočních kaprů, jeden z prodejců u stanice metra Luka v Praze, kde stojí hned tři stánky.

A tohle jsme se dozvěděli dál: „Ty ryby trpí mnohem méně než kuřata, krávy a prasata ve velkochovech... Ryby mají nejzdravější maso. Lidé je jedli tisíce let před námi a budou i po nás. Letos máme prodeje trochu menší, lidé se víc bojí, ale to hlavní šílenství nás teprve čeká.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…