Nejistota okolo sKaret trvá. Ministryně Müllerová zkritizovala ombudsmana

22.11.2012 15:56

Nejistota kolem sociálních karet trvá. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) České televizi řekla, že lidem, kteří si odmítnou převzít kartu, hrozí pozastavení výplaty dávek. Její prohlášení zaznělo po schůzce s předsedou Národní rady zdravotně postižených občanů ČR Václavem Krásou, který trvá na tom, že sKarta by měla být dobrovolná a měla by sloužit pouze jako identifikátor. Müllerová se dále vymezila vůči ombudsmanovi.

Nejistota okolo sKaret trvá. Ministryně Müllerová zkritizovala ombudsmana
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

„Myslím, že to byla velmi důležitá schůzka, ... ale musím uznat, že na požadavky pana Krásy ministerstvo nemůže přistoupit, neboť jsme vázáni legislativními i smluvními předpisy. Poprosila jsem proto pana Krásu, abychom si vzájemně poskytli čas na řešení situace," prohlásila Müllerová. Šéfka resortu je připravena jednat se všemi zainteresovanými stranami, nevyjímaje Českou pojišťovnu.

Ministerstvo řídím já a ne ombudsman

Ke schůzce ministryně s Václavem Krásou došlo kvůli nesrovnalostem v legislativě upravující fungování sociálních karet. Ministryně tvrdila, že lidé mají povinnost si kartu převzít, zatímco NRZP v čele s Krásou prohlašuje, že žádnou takovou povinnost zákon nestanovuje. Rada se přitom opírá o stanovisko ombudsmana Pavla Varvařovského, který jednoznačně odsoudil možnost, že by handicapovaným mohly být dávky zadržovány.

Podle Müllerové je třeba prozkoumat situaci, zda by mohlo dojít ke zneužití informací poskytnutých soukromému subjektu - České spořitelně. Ministryně si je vědoma toho, že je to domnělá obava pana Krásy, kterou zatím nemá nijak podloženou. Během svého vystoupení také jasně řekla: „Ano vyzývám občany, vyzvedněte si kartu," s dovětkem, že ministerstvo řídí ona a ne pan ombudsman, takže stále existuje možnost, že odpůrcům sKarty bude pozastavena výplata dávek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…