Nejnáročnější jsou Lesy ČR. Církve v rámci restitucí bojují s byrokracií

24.08.2013 10:00

Navrácení majetku v rámci církevních restitucí se zpomaluje. Církve odesílají neúplné požadavky či žádají o navrácení majetku z doby před 25. únorem 1948. Církve již odeslaly přes 15 tisíc žádostí, zatím největší problémy mají církve u Lesů ČR.

Nejnáročnější jsou Lesy ČR. Církve v rámci restitucí bojují s byrokracií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

"Na dopracování nám Lesy ČR vrací velké množství žádostí. Lesům nestačí dokumetny o tom, že stát majetek ukradl, ale chtějí zdokumentovat celý proces krádeže. Což podle nás není v duchu zákona," řekl například generální ředitel České biskupské konference Tomáš Holub sobotnímu deníku Právo. Sám pražský arcibiskup Dominik Duka na své nedávné schůzce s premiérem Jiřím Rusnokem apeloval na státní aparát a žádal urychlení celého procesu. O největší část lesů má zájem katolická církev.

Mluvčí Lesů ČR Josef Svoboda popřel, že by požadovali více informací a dokumentů, než jaké jsou uvedeny v zákoně. "Lesy ČR rozhodně nemají v úmyslu vytvářet jakékoliv obstrukce při vydávání majetku dle zákona č. 428/2012 Sb.," uvedl Svoboda. Problémy ale čekají i na další církve. Složité dokazování o původu majetku budou mít například Maltézští rytíři na Českolipsku, Cisterciácké opatsví z Vyššího Brodu nebo premonstráti z Teplé a Prahy. Těm ve většině případů chybí potřebné doklady nebo není dohledatelné datum konfiskací.

reklama

autor: ane

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…