Nejsme zpátečníci, ale sKarta se nám nelíbí, zdůrazňuje Štěch

16.11.2012 19:10

Do funkce ministryně práce a sociálních věcí nastoupila Ludmila Müllerová (TOP 09). Proč nedostala od ČSSD sto dnů hájení? Nejen na tuto otázku odpovídal v křesle hosta pátečního Interview ČT24 předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Hlavním tématem byly sKarty. Horní komora se pokouší buď o jejich absolutní zrušení nebo její omezení pouze na dávky v hmotné nouzi. Řeč byla i o církevních restitucích.

Nejsme zpátečníci, ale sKarta se nám nelíbí, zdůrazňuje Štěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Ministři se střídají jako na běžícím pásu. To bychom pořád dávali sto dnů hájení. Vláda koná sociálně bolestivé kroky, takže tu na žádné hájení není prostor, zdůraznil hned v úvodu Štěch. Nehodlá novou ministryni šetřit i kvůli tomu, že ji považuje za prodlouženou ruku současného ministra financí Miroslava Kalouska (oba TOP 09).

Dobrovolnost sociálních karet a omezení působnosti

Následně přišla v pořadu řeč na sociální karty, kde Štěch vysvětlil, že se senátoři nejprve snažili s vládou o sKartách komunikovat, ale ukázalo se, že se tak neděje, takže ČSSD přitvrdila a nyní navrhuje zrušení sociálních karet stejně jako senátorka Eliška Wagnerová. Původně senátoři ČSSD usilovali o omezení působnosti karty na dávky v hmotné nouzi a její pořízení by bylo nepovinné. Tento návrh stále zůstává na stole, pokud se karty nepodaří zcela zamítnout.

"Nejsme žádní zpátečníci, ale nelíbí se nám, že v projektu např. chybí konkurence, že je celý systém omezen jen na Českou spořitelnu," zmínil také Štěch. Faktem přitom je, že smlouva s bankou je uzavřena na dvanáct let a podle moderátorky se jeví jako nevypověditelná. Štěch ji navíc označuje za právně nejasnou a pokud dojde na nějaké tahanice okolo smlouvy, tak ji možná v konečné fázi bude nucen zaplatit stát, čili všichni občané.

"Česká spořitelna by si měla uvědomit, za jakých podmínek tato smlouva vznikala a i v rámci zachování své dobré pověsti by měla vyjít vstříc vládě. Říkám vládě, protože je to ona, kdo nese za tuto smlouvu zodpovědnost," prohlásil Štěch, který opakovaně zdůrazňoval, že sociální karta její držitele ponižuje.

Církevní restituce

Poslanci sociální demokracie v tuto chvíli pracují na stížnosti k Ústavnímu soudu, protože zavádí nerovnost v otázce odškodnění církví s restituenty, kteří byly odškodněni v devadesátých letech. S námi o restitucích nebylo jednáno a my se do poslední chvíle musíme snažit zabránit církevním restitucím, podotkl předseda Senátu.

Posléze promluvil i o daňovém balíčku. Štěch jednoznačně prohlásil, že tato vláda vede zemi do ekonomické propasti a ČSSD ji v tom v žádném případě nebude pomáhat. Proto ji daňový balíček vrátí k dalšímu projednání a vláda stihne ho prosadit, pokud na něm bude trvat, a prezident ji může pomoci tím, že tento balíček obratem podepíše. "Je to nakonec i jeho vláda a prezident Klaus ji v minulosti opakovaně podržel," zmínil předseda Senátu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…