Nejsou učebnice, když jde do škol 137 miliard ročně? diví se poslankyně ODS

27.08.2012 22:50

Školáci se učí i ze šestnáct let starých učebnic, na nové prý nemají školy peníze. O tom, jaká je budoucnost českého školství a zda-li se něco ještě letos změní, diskutovaly v pondělních Událostech, komentářích Hana Stýblová, prezidentka Asociace ředitelů ZŠ ČR, a Jaroslava Wenigerová, poslankyně za ODS a místopředsedkyně podvýboru pro regionální školství.

Nejsou učebnice, když jde do škol 137 miliard ročně? diví se poslankyně ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

"Šedesát procent škol nemá učebnice nebo zákadní mandatorní výdaje," přiblížila současnou situaci ve školství Stýblová. Z komunistických učebnic se ale podle ní nikde neučí. "Knižní fond učebnic je opravdu různý. Nejčastější jsou ale bohužel učebnice salátové," dodala. Wenigerová pak upozornila na tzv. pastelkovné, tedy přídavky na školní pomůcky, které se z důvodu úspor ve státním rozpočtu zrušily. Sama ale uznala, že ani to není dlouhodobé řešení. Nejhůře s pastelkovným podle ní nakládali sociální demokraté. "Pastelkovné za ČSSD bylo zcela nesystémové. Peníze na pomůcky dávali rovnou rodičům."

Podle poslankyně prostě nejsou školní pomůcky prioritou ministerstva školství. "Když se podíváme na rozpočet kapitoly ministerstva školství, jaké má priority tento rok, tak učebnice tou prioritou opravdu nejsou," dodala s tím, že na prvním místě jsou platy učitelů. "Samozřejmě na to tato oblast doplatila. Pan ministr ale hledá řešení," řekla Wenigerová.

Prezidentky asociace uvedla, že je všichni ujišťují, že školství je prioritou. "Ale vždyť ani platy učitelů nejsou nejdůležitější. Školám by nepomohl ani navrhovaný odvod určité části DPH z knih do školství. Je to dobrý záměr, ale rozhodně ne dlouhotrvající řešení. Každopádně bychom určitě uvítali, kdybychom dostali jeden balíček na školu a pak s ním nakládali," dodala Stýblová. Tato smutná kapitola českého školství se ale podle poslankyně Wenigerové bude řešit. "Očekávám, že hned v prvním zářijovém týdnu se školský výbor sejde se školským ministrem a budeme se o tom bavit," dodala poslankyně. Podle jejích slov už dal prý ministr najevo, že tento rok nestihne nic změnit už při nástupu do funkce.

Z balíčku se proplácí i nemocenská

"Jasně také řekl, že pro rok 2013 nemůže říct, kolik peněz uvolní. Určitě se tím ale bude zabývat, protože se jedná o vážnou věc," dodala. Učebnice na letošní rok tak musí podle Stýblové vydržet. "Osobně nevěřím tomu, že letošní kalendářní rok se něco změní. Příliš optimistická nejsem," dodala. Podle Wenigerové je hlavním kamenem úrazu to, jak se vede školství na regionální úrovni. "Musí se změnit. My od ministerstva školství očekáváme, že se spojí s ministerstvem financí a tyto výdaje budou řešit spolu. Do škol jde přece 137 miliard ročně a stále se potýkáme se stejnými problémy," dodává. Zároveň proplácení nemocenské z finančího balíku, které české školství dostává, je podle ní také velkým problémem, který by se měl řešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…