Nejstarší z Pirátů: My nejsme žádní blázni, jako Okamura

21.12.2013 17:47

Luděk Maděra je bojovníkem za zveřejňování informací. Válčí kvůli nim s úředníky na zlínské radnici i krajském úřadě. Oslovil se svým tématem několik stran, a nakonec – logicky – skončil u České pirátské strany. „Jediní mají každou dvacetikorunu zveřejněnou na webu,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz.

Nejstarší z Pirátů: My nejsme žádní blázni, jako Okamura
Foto: flickr.com
Popisek: Luděk Maděra

Proto za ně kandidoval v krajských i parlamentních volbách. Ač se věkovému průměru strany zcela vymyká, letos dovršil sedmdesáti let. Nyní se chystá na souboj o senátorský obvod po Tomio Okamurovi, který ho přepustil a stal se poslancem. „Okamura je úžasný řečník, ale některé jeho návrhy jsou šílené,“ uvedl Maděra.

Vypadají mnohdy extravagantně, ale jsou vzdělaní

Pirátská strana je většinovou společností začasto vnímána jako parta extravagantních ajťáků, kterým jde jen o to stahovat zadarmo filmy či hudbu nebo legalizovat marihuanu. Luděk Maděra se tomuto pohledu až zas tak nediví. „Je tu problém. Spousta lidí, když uslyší slovo Piráti, řekne: To jsou blázni. Třeba když uvidí předsedu Bartoše, který má dredy až do půlky zad. Málokdo ale ví, že vystudoval filozofickou fakultu a navíc je to nedostudovaný kněz církve Československé husitské. Další člen vedení Michálek současně vystudoval dvě vysoké školy – práva a matematiku, Ferjenčík absolvoval vysokou školu v zahraničí,“ vyjmenoval ParlamentnímListům.cz.

Jdou nahoru. I pez peněz, informační blokádě navzdory

Česká pirátská strana jde podle něj se svými volebními výsledky nahoru. „Piráti postupně pronikají do širšího povědomí. V roce 2010 měli 0,7 procent hlasů v parlamentních volbách, teď po třech letech 2,66 procent. Navzdory tomu, že na ně bylo vyhlášeno informační embargo,“ myslel si Maděra. „Podívejte, kolikrát byli v televizních debatách babišovci a okamurovci či jiní. Televize tvrdily, že si zvou strany na základě předvolebních průzkumů. Nakonec Piráti, kteří v televizi nebyli, dostali více hlasů než třeba zemanovci a bobošíkovci dohromady. Jsem přesvědčen, že pokud by Piráti mohli představit své názory prostřednictvím televize, získali by přes tři procenta, a měli by mnohem více peněz na svoji další činnost,“ domnívá se.

A porovnává částky na předvolební kampaň při nedávných parlamentních volbách. „Babišovci přiznali 110 milionů, Piráti měli k dispozici 400 tisíc. Což je neporovnatelný rozdíl. Piráti měli náklady tři koruny na získání jednoho hlasu, Zemanovci 260 korun,“ vypozoroval pro ParlamentníListy.cz.

Jiné strany neměly zájem

Zlínský Pirát dlouhodobě bojuje o právo na informace. „Několika politickým stranám jsem nabídl, že jim dám kompletní výsledky mé několikaleté snahy, když mě dají na kandidátku na kterékoliv místo. Nabízel jsem to Věcem veřejným či Schwarzenbergovi, nezareagovali. Jednal jsem s Gazdíkem, Polčákem a Bětákem – náměstkem zlínského primátora – ze Starostů, a zachvátila je panika. Dnes když vidím, co se děje na zlínské radnici, tak se tomu nedivím,“ objasnil ParlamentnímListům.cz. Snažil se neúspěšně kontaktovat i babišovce. Zájem projevili jenom Piráti. Což je podle Maděry logické. „Jediní Piráti zveřejňují každých dvacet korun, které dostanou jako sponzorský dar,“ poukázal.

Čistý tunel na zlínské radnici

Pirátský adept na senátora pracoval rok a půl (1999 - 2000) na zlínské radnici. „Protože jsem rýpal do věcí, do kterých jsem neměl, tak mě vyhodili,“ objasnil. Ještě předtím měl soukromou firmu v oblasti výpočetní techniky. „Takže jsem byl v tomto perfektně zorientovaný. V době, kdy propojení dvou počítačových sítí rychlostí deset mega se dalo udělat za deset tisíc a rychlostí sto mega za dvacet tisíc, oni před mým nástupem dojednali propojení rychlostí dva mega, v té době už naprosto nepoužitelné, a zaplatili za to milion tři sta tisíc. To byl čistý tunel. Firma prostě modernizovala síť a staré krámy dodala do radnice za tuto šílenou cenu,“ odhalil Maděra ParlamentnímListům.cz událost ze srpna roku 1998.

Maděra pracoval na radnici jako vedoucí oddělení IT, pod sebou měl tři zaměstnance. „Stihli jsme všechno. Když mě vyhodili, dosadili si tam člověka typu bílý kůň. To znamená, že podepíše všechno, co se mu položí na stůl. Já jsem byl v deváté platové třídě, on ve třinácté. Kvůli tomu natáhli do oddělení deset pracovníků. Pravda je, že přibyla některá agenda, ale adekvátní by bylo šest lidí. Ale protože v počtu deseti lidí nebyli schopni zajistit chod počítačové sítě, uzavřeli smlouvu o outsourcingu, za který platili 196 tisíc měsíčně. Aby externí firma mohla vykázat nějakou činnost, žádný zaměstnanec radnice, ani IT specialisté, nesměl vyměnit toner v tiskárně. Na to se volala vnější firma,“ upozornil.

Když se tato praxe provalila, ukončili s firmou spolupráci. „A v tichosti uzavřeli jinou za 204 tisíc měsíčně. Není v ní klauzule o možnosti ji ukončit. Celkem za 7 let této firmě zaplatí 16 milionů,“ vypočítal pro ParlamentníListy.cz.

Pražský hrad informace zveřejnil, Zlínský kraj odolává

V současnosti se Maděra domáhá informací o platech vedoucích na zlínském krajském úřadě. „Spor s radnicí jsem dotáhl až k rozsudku Nejvyššího správního soudu, že tyto informace musí být zveřejněny,“ objasnil. Radnice musela po boji kapitulovat a informaci o platech jednoho pracovníka nakonec zveřejnila. Na základě tohoto průlomového rozsudku se veřejnost dozvěděla i o platech nejbližších spolupracovníků exprezidenta Klause Hájka a Jakla. Zlínský krajský úřad však stále odolává. „Napsali mi formulaci, že krajský úřad se neztotožňuje s tímto rozsudkem. Proboha, co to znamená? Kdejaký vrah se nebude ztotožňovat s rozsudkem, že má jít do basy?“ podivil se a předčítá další perličku z korespondence s krajským úřadem. „Z práva na informace by se stalo právo na bezbřehé ukájení zvědavosti,“ znělo podle Maděry jedno z odůvodnění.

Okamura – úžasný řečník s někerými šílenými návrhy

První kolo senatních voleb na Zlínsku se koná 10. a 11. ledna. Má dát náhradu za Tomio Okamuru, který se stal poslancem. Jak ho vidí Maděra? „Je to úžasný řečník, ale některé jeho návrhy jsou šílené,“ zmínil. Nesouhlasí ani s referendy bez omezení. „Samozřejmě, že některá referenda bych uvítal. Ale kdo rozhodne, které se má konat, a které ne. Když spousta lidí vůbec netuší, o co se v dané oblasti jedná. Nemá smysl například konat referendum o něčem, na co nejsou peníze,“ domníval se.

Uvědomuje si i nebezpečí z propojení hospodářské a politické moci v osobě Andreje Babiše. „Pokud bude ministrem financí či mít vliv na Ministerstvo zemědělství, může dělat věci výhodné pro jeho Agrofert. Otázka je, kdo ho uhlídá a jestli ho vůbec chce někdo hlídat,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Maděra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…