Nejste žena ani gay, Oskar nebude. Politický Hollywood: Už to jednou bylo

09.09.2020 11:02

Že Hollywood a herci v něm jsou předním zastáncem progresivismu a tzv. sociální spravedlnosti není žádným tajemstvím. Nyní bude toto přesvědčení zasahovat i do udílení cen Oscar. Filmy, které budou chtít ocenění získat, budou muset splnit 2 ze 4 kategorií a více reprezentovat menšiny, ženy, LGBT apod. Jeden z herců už se neudržel.

Nejste žena ani gay, Oskar nebude. Politický Hollywood: Už to jednou bylo
Foto: Repro Oscars.org
Popisek: Filmová cena Oscar

Sousloví „Oscarem oceněný film“ je stále ještě známkou jisté prestiže ve filmových kruzích a zlaté sošky dostaly i české filmy. Prvním byl Obchod na korze režisérů Kadára a Klose, následovovaly Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela, z porevoluční tvorby se ke zlaté sošce probojoval ještě Svěrákův Kolja. Další české filmy byly na cenu nominovány. Z českých režisérů však sošku obdržel pouze Miloš Forman, a to za Přelet nad kukaččím hnízdem a za Amadea.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 9.9.2020)

37%
hlasovalo: 24622 lidí

Nicméně nyní by se kritéria pro udělení jednoho z nejprestižnějších filmových ocenění měla změnit. Měla by být „inkluzivní“. Filmová akademie, která Oscary uděluje, novinku oznámila včera. „Standardy jsou určené k tomu, aby zajistily vyrovnanou reprezentaci ve filmu i v jeho produkci, se záměrem lépe odrážet rozmanitost publika,“ uvedla. Dodejme, že se nejedná o první taková kritéria. Podobně už postupuje Britský filmový institut při schvalování filmových dotací a britská Filmová akademie, která podle podobného klíče udílí ceny. A z nich si výdejci Oskarů vzali příklad. Chtějí ve filmovém průmyslu odstartovat změnu.

Tato změna nebude okamžitá. Podmínky začnou platit až při 96. ročníku udílení, tedy v roce 2024. Nicméně, už v roce 2022 a 2023 budou muset zájemci o zlatou sošku vyplnit formulář Inkluzivních standardů Akademie. A od roku 2024 už se pojede naostro.

Hollywoodská inkluze má celkem čtyři kategorie (A, B, C, D), z nichž film, jenž se chce ucházet o prestižní ocenění, musí splnit dvě. První je reprezentace na scéně, v obsahu a v příběhu. Kdo chce splnit tuto podmínku musí mít alespoň jednoho představitele ze seznamu následujícíh etnik: Asiat, Hispánec, černoch, indián, arab, domorodý Havajec či jiné podreprezentované etnikum. Nebo musí mít ve vedlejších rolích alespoň 30 % ze dvou z těchto „podreprezentovaných“ skupin: ženy, rasově určené menšiny, LGBT, popřípadě lidé s postižením. A pak je zde třetí alternativa, příběh se musí soustředit na již zmíněné podreprezentované ženy, menšiny, LGBT nebo postižené.

Kdo nesplňuje kategorii A, může zkusit kategorii B, tedy že menšiny mají být ve vedoucích pozicích při natáčení filmu jako vedoucí castingu, produkční, režisér, hlavní kulisář apod. A pokud nejsou ve vedoucích pozicích, musí tvořit 30 % řadových pozic. Opět jsou jmenovány ženy, rasově určené menšiny, LGBT a postižení.

Další možností, jak splnit kritérium, je pokud vydavatel filmu nabízí placené stáže pro příslušníky již zmiňovaných menšin, na kterých mohou získat nové dovednosti. A čtvrtou možností je pěstovat rozmanitost v marketingu a distribuci.

Nabízí se otázka, jak tato kritéria ovlivní zahraniční filmy a jiné kategorie. Zřejmě nijak. Jak Akademie informuje, ostatní kategorie jako animované filmy, dokumenty a zahraniční film budou hodnoceny podle stávajících kritérií. Jedná se pouze o cenu za nejlepší film, kde budou muset tvůrci filmu prokázat, že podporují rozmanitost a inkluzi. Kolja by tedy jako zahraniční film šanci měl. Nicméně, Amadeus vyhrál nejlepší snímek a zda by sítem Akademie prošel, je sporné.

Jak připomíná server The Wrap, není to poprvé, co se u Oscarů budou používat kritéria nesouvisející s filmem samotným. V padesátých letech Akademie velice krátce odmítala udělit cenu komukoliv, kdo byl členem komunistické strany nebo odmítl svědčit před komisí pro neamerickou činnost. Nicméně toto kritérium netrvalo dlouho. Dále, minulé ročníky Oscarů provázely „skandály“, protože si někteří aktivisté a média stěžovali, že předávání cen nebo filmy, které byly nominovány, jsou moc „bílé“.

K novým pravidlům už se ozval jeden z mála hereckých konzervativců, James Woods, který je označil jedním slovem jako šílenství.

A moderátor Bratříček poznamenal, že se raději vyjadřovat nebude, protože očekává, že se k nim přihlásí známý bavič Kazma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…