Největšího cvičení NATO za posledních 10 let se zúčastní i Češi

02.10.2018 14:38

Dvě stovky českých vojáků se chystají na největší cvičení členských států NATO za posledních deset let, které bude v Norsku. Českou armádu zastoupí především 25. protiletadlový raketový pluk ze Strakonic.

Největšího cvičení NATO za posledních 10 let se zúčastní i Češi
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Mezinárodního cvičení v Norsku s názvem Trident Juncture 2018, které se koná na přelomu října a listopadu, se zúčastní 40.000 vojáků. ČTK to dnes řekla mluvčí strakonického pluku Jana Samcová.

„Cílem cvičení je deklarovat schopnost aliančních jednotek vést operaci vysoké intenzity na vnější hranici států NATO – v případě aktivace článku 5 washingtonské smlouvy. Zároveň se jedná o certifikační cvičení jednotek, jež budou v roce 2019 držet hotovost v Silách velmi rychlé reakce NATO,“ uvedl zástupce velitele strakonického útvaru plukovník Jaroslav Daverný.

Strakonický pluk bude v příštím roce členem uskupení Síly rychlé reakce NATO. Jde o formaci, která kombinuje pozemní, námořní a vzdušné vojenské síly. Uskupení pak vysílá zástupce do případných bojových konfliktů.

Trident Juncture 2018 začne 25. října a potrvá dva týdny. Vojáci při cvičení budou kromě Norska operovat i ve Švédsku, Finsku a na Islandu. „Většina českých vojáků bude ze strakonického pluku, zbytek uskupení tvoří jednotlivci i z jiných pluků z České republiky,“ uvedla Samcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…