Největším nebezpečím pro naší zemi jsou spojenci v NATO. Sestřelení ruského letadla je splněný sen Washingtonu, říká Oskar Krejčí

29.11.2015 9:42

Politolog Oskar Krejčí uvedl v rozhovoru pro server Prvnizpravy.cz, že podle něho nese málokdo tak velkou vinu za zničení syrské multikulturní společnosti jako vláda prezidenta Hollanda. Největším rizikem pro naši zemi jsou pak podle něj někteří naši spojenci v NATO.

Největším nebezpečím pro naší zemi jsou spojenci v NATO. Sestřelení ruského letadla je splněný sen Washingtonu, říká Oskar Krejčí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesof Oskar Krejčí na Vratimovském semináři

Absurdní! Splněný sen amerických neokonzervativců,“ komentoval Krejčí úterní sestřelení ruského bombardéru Tureckem a dodal, že je v tom tragédie politiky, protože absurdita a plánování se nevylučují. „Především je zřejmé, že Rusové takovou akci z turecké strany neočekávali,“ poznamenal s tím, že podle něj není důležité, zda Rusko narušilo turecký prostor nebo ne, protože Moskva vnímala Ankaru jako spojence, a tak by případné narušení vzdušného prostoru nemělo nepřátelský charakter.

„Turecký úder do zad byl zcela neadekvátní. Takové události se řeší diplomatickou nótou, případně mediálním divadlem. Ne sestřelením letadla a zabitím vojáků,“ vysvětlil a podotkl že je absurdita v tom, že rusko-turecké vztahy měly až doposud charakter takzvaného strategického partnerství. „Turecko nepřistoupilo na západní sankce vůči Rusku. Rusko je druhým největším obchodním partnerem Turecka. Ankara s Moskvou uskutečňují projekt Turecký potok – dodávku plynu do jihovýchodní Evropy, která je nejvíce ohrožena blokováním plynovodu přes Ukrajinu. V Turecku staví Rosatom jadernou elektrárnu, která by měla zůstat ve vlastnictví ruské firmy. Rusko a Turecko mají dohodu o bezvízovém styku,“ popsal a dodal, že selhaly všechny linie, které jsou určeny k předcházení takovýmto incidentům, a to proto, že někdo chtěl, aby to nefungovalo.

Rusko informovalo dopředu o akci svých letců Spojené státy, které vedou koalici 12 zemí, jejímž členem je i Turecko. Buď tuto informaci z Washingtonu Turecku nepředali, nebo byla využita k tomu, aby bylo naplánováno setkání ruského bombardéru a tureckého stíhače. Nemluvě o tom, že let ruského bombardéru byl jistě vojáky NATO v Turecku monitorován,“ vyvrátil Krejčí následně spekulaci o tom, že si turecká strana mohla myslet, že jde o syrské stroje.

Nejsou aktivisté jako aktivisté

Podle něho je pak zahraniční politika USA dlouhodobě špatně čitelná a dobré úmysly často končí katastrofou, jako tomu bylo v případě izraelsko-palestinského konfliktu. „Bílý dům je v zajetí vlastní propagandy, což mu znemožňuje nejen manévrovat, ale hlavně definovat priority. Chybí schopnost říci: Takzvaný islámský stát je hlavní nebezpečí, soustřeďme se na boj s ním. Ostatní posléze,“ má politolog jasno, kde je největší problém Spojených států a připomíná, že se incident stal ve chvíli, kdy vzrostlo napětí na Krymu kvůli přerušení dodávek elektřiny na poloostrov. „Jako by někdo chtěl zkomplikovat Kremlu situaci hned na dvou frontách najednou,“ upozornil Krejčí.

Nápadná je podle něho i shodná změna slovníku, když se v souvislosti s ozbrojenci, kteří stříleli na padáky s posádkou sestřeleného letadla, nemluvilo o umírněné opozici, ale o aktivistech – a stejně tak v případě vyhozených sloupů vysokého napětí šlo taky o aktivisty. „Zkuste vyhodit sloupy spojující Anglii a Skotsko či Španělko a Katalánsko – schválně, jestli vás označí za aktivistu?“ podotkl.

Slabý francouzský prezident a Merkelová před důchodem

Franscouzský prezident François Hollande je podle Krejčího velmi slabý prezident a jeho zahraniční politika je pouze reakcí především na domácí události. „Včera zakázal dodání lodí Mistral Rusku, dnes v Moskvě volá po široké koalici – aniž zmíní, že se Francie podílela a podílí na rozpoutání války v Sýrii, aniž zmíní, že tuto širokou koalici před zločinnými atentáty v Paříži navrhovala Moskva, aniž zmíní, že by zásahy na území Sýrie měly probíhat podle norem mezinárodního práva, tedy se souhlasem vlády v Damašku. Řečeno natvrdo: málokdo nese tak velkou vinu za zničení syrské multikulturní společnosti jako vláda prezidenta Hollanda,“ nebral si politolog v rozhovoru servítky ani vůči nejvyššímu francouzskému muži.

Krejčí dále na dálku vyzval německou sociální demokracii, aby odešla z koalice s Angelou Merkelovou, protože by se tak mohla zformovat konstruktivní opozice. V opačném případě se protestní hlasy podle něj zformují kolem radikálních neparlamentních stran. „Představa Merkelové, co je dobré pro Německo, musí být dobré i pro Unii, diskredituje ideu Evropské unie jak za jejími hranicemi, tak především mezi občany Unie,“ řekl a poznamenal, že tak jako kdysi britští konzervativci poslali do předčasného důchodu Margaretu Thatcherovou, tak by asi měla odejít i současná německá kancléřka.

Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE.

„Marine Le Penová či vůdcové Pegidy jsou velkými demokraty ve srovnání s většinou takzvaných aktivistů, které Západ podporuje na Ukrajině a v Sýrii,“ řekl poté na adresu kontroverzních skupin ve Francii a v Německu. „Praha a Bratislava by měly dát jasně najevo, že hazardování s mírem, které praktikuje Ankara, narazí z naší strany na tvrdý odpor. Že akce dobrodruhů z Ankary nezískají nikdy v Bruselu naši podporu,“ dodal s tím, že je jisté, že české a slovenské národní zájmy dnes nejvíce ohrožují někteří nevypočitatelní spojenci v NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…