Nejvyšší americký generál volá po diplomatickém řešení na Ukrajině. A mezitím v Rusku...

13.11.2022 8:21

Zatímco Ukrajinci slaví stažení ruských sil z Chersonu, administrativa prezidenta USA není jednotná, jak moc Ukrajinu podporovat i nadále. Předseda sboru náčelníků štábů Mark Milley volá po obnově diplomatických jednání. „Toto je na Ukrajincích. Nebudeme jednat o Ukrajině bez Ukrajinců,“ prohlásil v tomto týdnu prezident Biden na tiskové konferenci. Mezitím BBC upozorňuje, že prezentovat v Rusku Vladimira Putina jako schopného vládce je stále obtížnější.

Nejvyšší americký generál volá po diplomatickém řešení na Ukrajině. A mezitím v Rusku...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Americká zpravodajská stanice CNN upozorňuje, že v USA se stále více debatuje o tom, jak nadále pomáhat Ukrajincům v jejich obraně proti ruské invazi.

„Během interních rozhovorů o válce na Ukrajině nejvyšší americký generál, předseda sboru náčelníků štábů Mark Milley, v posledních týdnech silně prosazoval hledání diplomatického řešení v době, kdy boje směřují k zimnímu klidu. Podle dvou představitelů administrativy obeznámených s diskusí však Milleyho postoj nemá širokou podporu v týmu národní bezpečnosti amerického prezidenta Joea Bidena, včetně ministra zahraničí Antonyho Blinkena a poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana, z nichž ani jeden se nedomnívá, že je čas vážně usilovat o rozhovory o Ukrajině,“ uvedla CNN.

Milley je přesvědčen, že Ukrajina nemůže dosáhnout vítězství, jaké si přeje, vojenskou silou. „Když se naskytne příležitost k jednání, když je možné dosáhnout míru, využijte ji. Využijte této chvíle,“ řekl Milley s tím, že nevolá po kapitulaci Ukrajiny, ale snaží se hledat cestu, jak válku neprotahovat i do dalšího roku a neohrozit tak životy mnoha lidí.

Možnost nepřímého tlaku na prezidenta Zelenského ze strany americké administrativy, aby se pustil do mírových jednání s Ruskem, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz naznačil i exministr Cyril Svoboda.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33140 lidí
Administrativa prezidenta Joea Bidena ale není v této otázce jednotná. Podle CNN se tam najdou lidé, kteří jsou možnosti jednat nakloněni, ale prozatím silnější skupina se obává, že nabídku k jednání by si ruský prezident Vladimir Putin mohl vyložit jako známku slabosti Západu a zneužít ji. Sám americký prezident dává jasně najevo, že to nejsou Američané, kdo má stanovovat kde, kdy a o čem se bude jednat. „Toto je na Ukrajincích. Nebudeme jednat o Ukrajině bez Ukrajinců,“ prohlásil v tomto týdnu Biden na tiskové konferenci.

Tento postoj vyložil americký ministr zahraničí Anthony Blinken svému ukrajinskému protějšku při jejich setkání v Asii. Blinken se setkal s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou, když se v Kambodži účastnil summitu mezi USA a zeměmi Sdružení národů jihovýchodních Asie (ASEAN). Přislíbil, že bude nadále podporovat obranu Ukrajiny vůči ruské invazi.

Podle CNN se Rusové začínají stahovat i z části východního břehu Dněpru, z města Kachovka. Pavel Filipčuk, Ruskem podporovaný náčelník vojenské správy Kachovky, v projevu k místním obyvatelům vyzval k odchodu především představitele ruské správy ve městě, protože ti jsou teď přímo ohroženi postupující ukrajinskou armádou. Ti, kteří odejdou do Ruska, podle Filipčuka dostanou tři teplá jídla denně, finanční pomoc ve výši asi 100 tisíc rublů a možnost najít si v Rusku bydlení. Konkrétně ve městě Tuapse na břehu Černého moře.

BBC připomíná, že ruské stažení z Chersonu je další ranou pro ruského prezidenta Vladimira Putina, jenž je v ruských státních médiích prezentován jako schopný politik udržující stabilitu v Rusku, který nechává vojenská rozhodnutí na armádě a na ministru obrany Sergeji Šojguovi.

V televizi vrchní velitel ruských vojenských sil na Ukrajině generál Sergej Surovikin doporučil Šojguovi stažení sil z Chersonu a ten toto doporučení přijal. Putin nebyl této scénce přítomen.

Ruští vojenští blogeři označují stažení z Chersonu za velkou potupu ruské armády, která ulpí na Rusku na mnoho let. A pokud to takto začnou vnímat i vládnoucí kruhy v Rusku, Putinovi nastanou nelehké časy.

„Události posledních devíti měsíců hrozí, že se změní to, jak je prezident (Putin) vnímán zde doma: ani ne tak ruskou veřejností, ale – což je rozhodující – ruskou elitou, lidmi z jeho okolí, lidmi u moci. Po celá léta vnímali Putina jako mistra strategie, jako někoho, kdo se vždy dokáže dostat na vrchol... jako vítěze. Dívali se na něj jako na svorník systému, jehož jsou součástí a který byl kolem něj vybudován,“ upozornila BBC.

„Toho ‚vítězství‘ se však od 24. února nedostává. Invaze Vladimira Putina neproběhla podle plánu. Nejenže vedla ke smrti a k ničení na Ukrajině, ale i ke značným vojenským ztrátám jeho vlastní armády. Slíbil, že bojovat budou pouze ‚profesionální vojáci‘, ale přesto později povolal do armády statisíce ruských občanů, aby ti se války zúčastnili. Také ekonomické náklady byly pro Rusko značné. Kreml si zvykl líčit Vladimira Putina jako ‚pana Stabilitu‘ zde v Rusku. To se nyní prodává mnohem obtížněji,“ uzavřela britská zpravodajská stanice.

Institut pro studium války (ISW) v této souvislosti na Twitteru upozorňuje, že od vpádu ruské armády na Ukrajinu osvobodily ukrajinské ozbrojené síly od okupantů už přes 74 tisíc kilometrů čtverečních svého území.

„Stažení ruských sil z Chersonu rozšiřuje ideologickou trhlinu mezi proválečnými tvářemi a ruským prezidentem Vladimirem Putinem a narušuje důvěru v Putinův závazek a schopnost splnit své válečné sliby,“ uvedl ISW s tím, že pro Putina je stále obtížnější uklidnit ty, kteří očekávají od ruské armády na Ukrajině viditelné vojenské úspěchy nebo rovnou svržení současné vlády v Kyjevě a ovládnutí celé Ukrajiny. 

ISW promlouvá

ISW promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …