Nejvyšší soud dnes oznámí, jak rozhodl v Rathově korupční kauze

17.03.2021 6:30

Nejvyšší soud (NS) dnes zveřejní, jak rozhodl o dovoláních bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha a dalších aktérů vleklé kauzy zmanipulovaných krajských zakázek. Celkem se zabýval podněty osmi odsouzených a také Nejvyššího státního zastupitelství.

Nejvyšší soud dnes oznámí, jak rozhodl v Rathově korupční kauze
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Advokát někdejšího politika Roman Jelínek uvedl, že soud všechna dovolání zamítl. Rozhodnutí, které už dřív vzešlo z neveřejného jednání soudu, se ale během dneška objeví na elektronické úřední desce i s odůvodněním.

„NS ve věci rozhodl tak, že dovolání nejvyššího státního zástupce a všech obviněných odmítl,“ uvedl v úterý večer Jelínek.

Rath si v první větvi středočeské korupční kauzy pravomocně vyslechl sedmiletý trest vězení a také desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti. Momentálně je ve výkonu trestu.

Dovolání podali také bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr, kteří v první větvi kauzy dostali oba šest let, dále podnikatelka Lucie Novanská a manažeři Pavel Drážďanský s Tomášem Mladým, kterým Vrchní soud v Praze uložil pětileté tresty. Spolupracující obviněná Ivana Salačová a stavař Václav Kovanda podali dovolání proti podmíněným trestům.

Poslední podnět podali žalobci. Nesouhlasili s tím, že odsouzení byli v podstatné části zproštěni obžaloby. Státní zastupitelství se tedy dožadovalo zásahu NS v neprospěch odsouzených.

Vrchní soud uznal vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici. Ratha i další ale odvolací senát zprostil obžaloby z manipulací s výběrovými řízeními na vybavení středočeských nemocnic.

V druhé větvi procesu Krajský soud v Praze Rathovi nepravomocně prodloužil trest ještě o rok. Trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji se podle senátu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem, včetně stavební firmy Metrostav. Delší tresty dostali také Kottovi, Novanská a Drážďanský. Druhou větví se teprve bude zabývat odvolací vrchní soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…