Nejvyšší soud strhal zákon o státních zástupcích, prosazovaný Bradáčovou. Zahrává si prý dokonce s ústavou

01.11.2015 7:54

Nejvyšší soud řekl své k novému zákonu o státním zastupitelství. Babišův ministr spravedlnosti Robert Pelikán by si toto hodnocení rozhodně za rámeček nedal a potěšeni nebudou ani další zastánci nového zákona. Nejvyšší soud míní, že jde o velmi problematický návrh zákona, který je dokonce v rozporu s ústavou. Dosavadní systém navíc podle názoru soudců funguje a není ho třeba měnit s vynaložením velkých finančních prostředků.

Nejvyšší soud strhal zákon o státních zástupcích, prosazovaný Bradáčovou. Zahrává si prý dokonce s ústavou
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

„Návrh je značně problematický v mnoha směrech. Především není nijak uspokojivě odůvodněno, proč má být přijímán zcela nový zákon o státním zastupitelství, jaké poznatky z uplatňování dosavadního zákona to vyžadují, v čem je současný zákon zcela překonaný a proč nestačí jen jeho novela, zvláště když se pracuje na novém trestním řádu, s nímž zákon o státním zastupitelství úzce souvisí. Návrh pak velmi neorganicky a nesystémově zasahuje do řádně fungující soustavy státních zastupitelství, aniž jsou zváženy možné souvislosti s reformou celé justice a zejména soustavy soudů,“ stojí v dokumentu Nejvyššího soudu, který má k dispozici server Svobodné fórum.

Zákon je podle názoru osob takřka nejpovolanějších v rozporu s ústavou, neboť se v něm praví, že státní zastupitelství spadají pod moc soudní, ačkoli je ústava řadí do moci výkonné. Soudci dále nesouhlasí se zrušením vrchních státních zastupitelství a se zřízením protikorupčního speciálu. Proč? Protože dosavadní systém funguje a není třeba ho za velké peníze měnit. Centralizace soustavy u citlivých kauz navíc může zvýšit korupční rizika. Nemluvě o tom, že by ve struktuře stáních zastupitelství mohlo v protikorupčním speciálu vzniknout nové „mocenské“ centrum.

Dokument naleznete zde

„Návrh za stanovených podmínek umožňuje účast státního zástupce ve statutárních, řídicích a kontrolních orgánech právnických osob, což i za situace, že tato činnost bude vykonávána bezplatně (viz § 6 návrhu), je už z podstaty nezávislého postavení státního zástupce a priori vyloučeno. Pokud se tím má na mysli taková účast v orgánech spolků, obecně prospěšných společností apod., je to třeba jednoznačně a přesně vyjádřit, když pojem ‚právnická osoba‘ je příliš obecný a široký,“ lze se dále dočíst ve stanovisku.

Stranou pozornosti soudců nezůstal ani fakt, že se sice na posty státních zástupců musejí konat výběrová řízení, ale ministr je nakonec nemusí akceptovat a může vybrat jiné kandidáty, aniž musí svůj pohled zdůvodňovat. Pak tedy nemá smysl výběrová řízení vůbec pořádat.

Návrh soudci popisují jako drahý, nesystémový a veskrze zbytečný. Lépe bude počkat na nový trestní řád, na němž se pracuje, a legislativně lépe implantovat potřebné změny. Pokud některé věci nesnesou odkladu, stačí podle soudců přijmout novelu menšího rozsahu, měnící zákon o státním zastupitelství z roku 1993.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…