Někdo prý musí policistům říct: Proboha, nechte toto. Pelikán věří, že to bude prezident

13.06.2016 22:48

Pokud je prezident Zeman rozumný, podpoří hnutí ANO v boji o plukovníka Šlachtu. Tato slova pronesl v pondělních Událostech, komentářích ministr spravedlnosti Robert Pelikán nominovaný hnutím ANO. Senátor František Bublan zvolený za ČSSD oponoval, že policie jistou formu reorganizace potřebuje. Sám o ní před deseti lety uvažoval, když byl ministrem vnitra. I on však vidí v reorganizaci zásadní problém, který se týká státních zástupců.

Někdo prý musí policistům říct: Proboha, nechte toto. Pelikán věří, že to bude prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Robert Pelikán prý neví nic o tom, zda Miloš Zeman sdílí názor hnutí ANO na kauzu Roberta Šlachty, ale předpokládá, že tak učiní, protože by to udělal každý rozumný člověk. „To já nevím, ale celkem to předpokládám,“ poznamenal Pelikán hned na úvod. Odvolával se přitom na koncepci rozvoje policie do roku 2020, kde se nepíše nic o tom, že se chystá takováto reorganizace. „Já se domnívám, že celkem každý, kdo se dozví, že tato reorganizace vznikla mimo tuto koncepci rozvoje, musí říci: Proboha, nechme toho a projednejme to od začátku,“ konstatoval Pelikán.

Senátor Bublan naopak patří mezi politiky, kteří reorganizaci policie podporují. „Já osobně proti této reformě nic nemám. Osobně jsem měl před deseti lety podobné myšlenky. Teď je problém v tom, že se to trochu uspěchalo a nebylo to prodiskutováno,“ posteskl si senátor. Doufá však, že v tom není žádná účelovost. V takovém případě bych se pod to nepodepsal,“ doplnil Bublan. Podle jeho názoru ale potřebuje určité centrální vedení, z něhož by v případě sporů vzešel pokyn – tento případ budete vyšetřovat vy a tento druhý vy.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Podle Pelikána už však v policii máme organizaci, která se má o to starat, totiž Službu kriminální policie a vyšetřování. Bublan však kontroval, že to je jen teorie, v praxi na to není tato služba připravena. Dnes se stará spíše o to, aby policisté měli dost aut a dalšího vybavení.

Největší problém je...

„Největší problém celé té kauzy je v tom, že do toho nebyli vtaženi státní zástupci,“ varoval Bublan. Proto se přimlouvá za to, aby se vše řádně prodiskutovalo. Celé to má vést mimo jiné i k tomu, že se uklidní poměry v koalici a voliči nebudou otravováni koaličními spory. Odmítl ovšem, že by snad bylo cílem reorganizace „odstřelit“ plukovníka Šlachtu.

„To mohu téměř vyloučit. Nikdy nemůžete nic vyloučit úplně, ale příčiny vidím v něčem jiném. Vedení policie nedomyslelo politické důsledky, které ta reorganizace může mít. Je to svaté právo policejního prezidenta, ale možná stálo za to prodiskutovat to a předejít těmto sporům v politické rovině,“ popsal situaci Bublan.

Pelikán v závěru mírnil své prohlášení, že by možná odešel z vlády, kdyby snad reorganizace policie opravdu prošla. „Já jsem nikdy neřekl, že odejdu z vlády, když to Chovanec podepíše. Já jsem řekl, že to budu muset zvážit. Ale stále věřím, že k reorganizaci v této podobě nedojde,“ konstatoval ministr.  

Do debaty vstoupil také pan Zdeněk Drexler, předseda Unie bezpečnostních složek, který prozradil, že odborovým organizacím vadí především překotnost zrodu nové struktury. Odbory přitom mají podle zákona právo se k záměrům policejního prezidia vyjadřovat. „Ale já vůbec netuším, jaký je záměr policejního prezidia,“ konstatoval odborář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…