Některé plechové části se ztratily úplně... Patálie putovní výstavky ukrajinských aut

25.11.2022 10:53 | Ze sítí

Festival Paměti národa se na své výstavě vraků ukrajinských aut dovezených z oblastí rusko-ukrajinských bojů v Hradci Králové setkal s nemilým překvapením. Nejenže někteří místní vyhrožují, že vraky z náměstí 28. října sami vlastnoručně odstraní, z vraků začali zloději rozkrádat díly na šrot.

Některé plechové části se ztratily úplně... Patálie putovní výstavky ukrajinských aut
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oslavy Dne nezávislosti Ukrajiny na Václavském náměstí

„Máme tu autovraky, které jsme přivezli z předměstí Kyjeva, z Irpině, Buči, Hostomelu. Jsou to auta, která svědčí o tragédii války, o zločinech, kterých se ruští vojáci dopouštějí na Ukrajině,“ říká pro Radiožurnál Mikuláš Kroupa, ředitel organizace Post Bellum a vedoucí projektu Paměti národa.

Z vozidel zbývají už jen rezavá, ohořelá torza toho, co bývala moderní auta. Za každým z nich se skrývá dramatický příběh jedné rodiny, jejíž osud poznamenal ruský útok na Ukrajinu v únoru letošního roku.

Pro organizátory projektu bylo velkým překvapením, že z vraků – konkrétně na výstavě v Hradci Králové – mizejí díly, čímž dochází k dalším poškozením. „Čekali jsme, že výstava vraků Příběhy z Ukrajiny vzbudí emoce, ale jejich rozsah nás i tak překvapil. Aktuálně je výstava nainstalovaná v Hradci Králové. Po prvním týdnu jejího trvání došlo k viditelným poškozením na mnoha plechových částech vozů a některé části se ztratily úplně, mimo jiné z jednoho auta zmizela přední kapota. Jedno auto bylo navíc posprejované,“ popisuje na svém facebooku Paměť národa.

Hradečtí obyvatelé také volají potom, aby z jejich náměstí byla výstava vraků odstraněna. „Kromě toho různí lidé volají včetně jednoho anonymu na magistrát. Někteří se dožadují jména a bydliště na kolegy z naší východočeské pobočky, jiní chtějí vraky ‚jen‘ odstranit. Někteří dokonce plánují, že to udělají vlastními silami,“ popisuje pamětnická databáze.

Na druhou stranu jsou organizátoři výstavy rádi, že se z místa stává prostor pro pietu a vyjádření sounáležitosti s Ukrajinou. „Lidé pokládají na vraky květiny, svíčky nebo drobné předměty,“ uvádí.

Výstava bude na náměstí 28. října v Hradci Králové k vidění do 5. prosince. Následně se přesune do Olomouce, na náměstí Republiky, kde proběhne hned 6. prosince její vernisáž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Konečně jednou udělali naši sběrači kovů něco užitečného. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserutin , 25.11.2022 11:14:00

|  6 |  0

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…