Některé pracovní agentury zneužívají programy na podporu ekonomické migrace

02.10.2018 21:50

Některé agentury práce se snaží zneužívat programy na podporu ekonomické migrace Ministerstva průmyslu a obchodu. Podle průzkumu Hospodářské komory zažilo 13 procent zaměstnavatelů situaci, kdy zahraničnímu pracovníkovi vyřídili potřebné dokumenty a zaměstnaneckou kartu a on k nim do podniku pak nenastoupil. Na semináři o ekonomické migraci na to upozornila viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková.

Některé pracovní agentury zneužívají programy na podporu ekonomické migrace
Foto: VERA
Popisek: Lidé u počítače - ilustrační foto

Hospodářská komora je garantem projektů, které pomáhají legálně přivádět potřebné zaměstnance ze zahraničí do České republiky.

„V posledních letech používají agentury práce až predátorské metody. Počkají, až si firma vše vyběhá a zařídí pro zaměstnance zaměstnanecké karty a pak zaměstnance přetáhnou. Není výjimkou, že jej pak nestydatě přijdou nabídnout do firmy, která mu vše vyřídila, a snaží se jej ‚prodat‘ za dvojnásobek ceny,“ upozornila Bartoňová Pálková.

Tento problém se objevuje nejčastěji u programu Režim Ukrajina, který umožňuje nabírat méně kvalifikované zaměstnance právě z Ukrajiny. Roční kvóta programu umožňuje přivést do Česka až 19 600 ukrajinských zaměstnanců, tato kapacita však nestačí, české podniky by takových lidí potřebovaly nabírat mnohem víc. Zneužívání projektů agenturami práce je podle účastníků semináře důvodem, proč byly letos po úpravách pravidel z projektu vyloučeny.

Kromě Režimu Ukrajina mohou zaměstnavatelé využít Projekt Ukrajina a Projekt Indie, které se zaměřují na zaměstnance s vysokou kvalifikací, případně Režim ostatní státy, který umožňuje zaměstnávání pracovníků z Mongolska, Filipín nebo Srbska.

Pro efektivní nabírání ukrajinských pracovníků je ale problém i komunikace s úřady, která prodlužuje vyřízení dokumentů. „Největším problémem na Ukrajině je, že tamní zaměstnanec přinese se žádostí dokumenty, které nejsou v pořádku, a dostane velmi komplikovaný návod v češtině, jak vše uvést do pořádku. Pak se řízení na 30 dní přeruší. Pomoci má naše asistenční kancelář, kterou od listopadu otevřeme ve Lvově, přímo naproti úřadu, kde se žádosti podávají. Primárně budeme pomáhat vytipovaným zaměstnancům pro naše členy,“ dodala viceprezidentka komory.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…