Někteří politici V4 prosazovali jejím jménem své zájmy, prohlásil Kiska

19.03.2019 19:35

Někteří politici ze zemí Visegrádské čtyřky, tedy Polska, Maďarska, Slovenska a ČR, zneužívali značku této středoevropské skupiny k prosazování názorů, které nebyly v souladu s postojem celé V4. Po schůzce s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem to dnes bez dalších podrobností prohlásil končící slovenský prezident Andrej Kiska.

Někteří politici V4 prosazovali jejím jménem své zájmy, prohlásil Kiska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Kiska

Kiska, který je v Bruselu mezi prvním a druhým kolem slovenských prezidentských voleb, dnes před novináři jednoznačným způsobem hájil Evropskou unii. Ta je podle něj v současné vlně extremismu a populismu často nespravedlivě obviňována.

„Brusel, to je i Slovensko. Tady v Bruselu stovky lidí každý den prosazují slovenský hlas. Každé rozhodnutí, které je v Bruselu přijaté, je také slovenským rozhodnutím. Někdy jako kdybychom na to doma zapomínali,“ prohlásil slovenský prezident, jemuž v červnu skončí funkční období a který se o další mandát hlavy státu neuchází.

Předseda komise Juncker sám uvedl, že Kiska má uvnitř V4 velký vliv. „Ta skupina nás někdy znepokojuje. A někdy znepokojujeme my ji,“ připustil Juncker s tím, že Kiska byl podle jeho názoru vždy velmi dobrým a čestným prostředníkem mezi východní a západní Evropou.

„Rád bych ocenil to, co dokázal,“ uvedl předseda Evropské komise. Se slovenským prezidentem se prý na úvod dnešního setkání políbil, neboť jej podle svých slov „miluje“. Evropská komise má se čtveřicí středoevropských zemí Visegrádské skupiny dlouhodobé spory například v přístupu k řešení migrační krize. Hlubší problémy ale nyní panují především ve vztahu k Maďarsku, kde vláda premiéra Viktora Orbána nedávno například použila Junckerův portrét na plakátu s údajnými záměry EU ohledně migrace, které pak Komise musela bod po bodu vyvracet.

S Varšavou zase EK vede dlouhodobý spor o kvalitu právního státu v zemi. Otázku vlády práva v Polsku a v Maďarsku ostatně nyní z podnětu EK či europarlamentu řeší i členské státy bloku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…