Nekula: Obchody dávaly slevy špatně. Budou pokuty, kontroly budou pokračovat

13.06.2023 14:20

Některé potraviny i nadále zdražují, ale už to není tak rychlým tempem jako v minulých měsících, uvedl na tiskovém brífinku ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Zdůraznil, že kontroly cen potravin budou i nadále pokračovat a že při těch současných byla nalezena pochybení, za která budou uděleny pokuty.

Nekula: Obchody dávaly slevy špatně. Budou pokuty, kontroly budou pokračovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

„Dnes se opět sešla meziresortní skupina k cenám potravin, aby probrala aktuální vývoj a případné problémy na trhu s potravinami,“ poznamenal na tiskovém brífinku ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Na přetřes přišly výsledky kontrol dodržování pravidel v maloobchodní síti.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29715 lidí
„Bohužel musím konstatovat, že výsledky společných kontrol nadále ukazují na velké množství pochybení při prodeji potravin, účtování cen či správného výpočtu slev. Co se týká těch kontrol ČOI a SZPI, všechny případy budou došetřeny v rámci správních řízení včetně případného udělení pokut. Udělování pokut, předpokládám, že bude mediálně zajímavé, a že se budou o to média zajímat. Kontroly obou inspekcí budou pokračovat. Prověřovat budeme i všechny podněty od spotřebitelů, kterých od začátku přišlo na Ministerstvo zemědělství 205. Další stovky chodí na inspekce přímo. Na dnešní pracovní skupinu jsme přizvali také zástupce antimonopolního úřadu, aby nás seznámil s výsledky šetření základních zemědělských produktů a potravin. Za nejdůležitější ale považuji data, která prezentovali zástupci ČSÚ. Ta ukazují meziroční růst spotřebitelských cen a ten růst nám klesá, jeho dynamika, již několikátý měsíc za sebou. To znamená, že zdražování a inflace potravin má sestupnou tendenci,“ poznamenal Nekula.

V lednu bylo podle něj meziroční zdražování potravin na výši 25 procent, v květnu se toto meziroční zdražení snížilo na 14,5 procenta. „Na celkové inflaci se ještě na začátku roku podílely potraviny 4,4 procenta, v květnu došlo k poklesu na 2,7 procenta,“ dodal.

„Zdražilo ale maso, pečivo, některé mléčné výrobky nebo zelenina,“ doplnil ministr zemědělství Nekula. „A to přesto, že ceny vstupů klesají. Je vidět, že nesmíme v našem úsilí polevit a musíme nadále vyvíjet soustavný tlak na jednotlivé články vertikály,“ sdělil Nekula. „Cílem v současné době je, aby spotřebitelé nakupovali potraviny za rozumnou cenu. Z dat je vidět, že je to běh na dlouhou trať a je potřeba v úsilí vytrvat,“ poznamenal na brífinku, jenž odvysílala CNN Prima News.

„Když se podíváme rok zpět, zemědělci loni v červnu za každý kg brambor dostávali zhruba 4,90 Kč. Ve stejný okamžik byla cena v obchodě 17,90 Kč. Obchodní přirážka v obchodě činila 13 korun. Obchodní přirážka v procentech činila neuvěřitelných 264 procent. Obchodníci opakovaně říkají, že s nástupem sezonní lokální zeleniny bude cena klesat, data ukazují opačnou tendenci. Obrázek ať si udělá každý sám. Budu věřit, že proklamace tento rok obchodníci dodrží, nebude se opakovat loňský rok a půjdou u zeleniny výrazně dolů,“ dodal Nekula. 

„Tržní prostředí je u nás funkční, a přestože máme oligopol v oblasti maloobchodu, trh funguje, ale musíme na tom dále pracovat. To, že se trh uzdravuje, ukazuje i celkový pokles cen potravin,“ zhodnotil také Nekula, že cíl, který si předsevzal – zkrotit strmý růst cen potravin – se podařil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak to máme rozdělené , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepejsek52 , 13.06.2023 14:40:20
Hloupý nekula věří a hloupí zákazníci to zaplatí. Stát pak zinkasuje DPH a navíc pokuty od obchodů, které pak v obchodech zaplatí zákazník v ceně nákupu.Vlada je skutečně plna odborníků

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…