Nemá to konce. Čínská armáda se opět přiblížila k Tchaj-wanu

20.08.2022 20:53

Čínská vojenská aktivita kolem Tchaj-wanu, kterou Peking započal před několika týdny v reakci na návštěvu Tchaj-peje šéfkou americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, zcela neskončila. Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že se v sobotu opět k ostrovu přiblížilo čínské letectvo i pětice vojenských lodí. Napětí mohla rozžehnout další návštěva z Kongresu.

Nemá to konce. Čínská armáda se opět přiblížila k Tchaj-wanu
Foto: Repro Twitter @iingwen
Popisek: Pelosiová navštívila Tchaj-wan

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí
Čínská armáda stále neustává v silné vojenské aktivitě v okolí Tchaj-wanu. Napětí, které vrcholilo tím, že Peking nechal odpálit rakety, jež přeletěly Tchaj-pej, a přes dělicí čáru Tchajwanského průlivu poslal válečné lodě, pokračovalo po krátké odmlce i tuto sobotu.

Situace již sice není tak vážná jako před několika týdny, kdy Číňané ostrov de facto za pomoci zón vyhrazených pro svá cvičení obklíčili, k Tchaj-wanu i tak stále míří množství vojenské techniky.

Tchajwanské ministerstvo obrany v sobotu dle agentury Reuters uvedlo, že bylo v okolí ostrova zjištěno až sedmnáct čínských letadel a pět čínských lodí.

Čtyři letadla navíc překročila střední linii Tchajwanského průlivu, která v běžných časech slouží jako neoficiální bariéra mezi oběma stranami.

Pokračující reakci Pekingu mohla vyvolat další návštěva z Ameriky. Po předvoji americké delegace v podobě předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové totiž tento týden z Washingtonu do země dorazila delegace amerického Kongresu.

Pelosiová během své návštěvy Tchaj-wanu mínila, že její delegace „návštěvou Tchaj-wanu vyjadřuje neochvějný závazek Ameriky podporovat pulzující tchajwanskou demokracii“.

Mnozí američtí činitelé však s jejím záměrem příliš nesouhlasili a od cesty se ji snažil odradit Bílý dům i Pentagon. Americký prezident Joe Biden pak veřejně před odletem Pelosiové prohlásil, že si armáda myslí, že „to teď není dobrý nápad“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …