Nemáme prostředky, nemáme lidi. Policejní odborář vysvětlil, jak je to s reformou

13.03.2014 19:36

Policejní odbory požadují, aby se v příštím roce platy policistů vrátily na úroveň před rokem 2010, kdy jim je Nečasova vláda snížila o 10%. V pořadu Interview Daniely Drtinové to uvedl předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek. Vyslovil se také proti vzniku nových útvarů, jako je například Finanční policie.

Nemáme prostředky, nemáme lidi. Policejní odborář vysvětlil, jak je to s reformou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní kontrola

Podle Štěpánka je mezi policisty velká nevole nad tím, že mají stále nízké platy. Přestože Nečasova vláda slíbila, že snížení policejních platů o 10% je jen dočasné, dosud nebyly na původní úroveň vráceny. Policisté budou požadovat „jasnou garanci“ toho, že v příštím roce budou vráceny na úroveň roku 2010. Štěpánek argumentoval i tím, že po snížení platů se mnozí policisté dostali do existenčních potíží, což některé z nich vedlo k tomu, že se začali dopouštět kriminálních aktivit.

Za dvojvládím v čele policie politické tlaky?

Televize přehrála krátké vyjádření ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), z něhož vyplývalo, že za nedávným dvojvládím v čele policejního prezídia byly politické hry. Štěpánek přiznal, že skutečně je to tak, že nejsilnější strana bude vždy chtít mít v čele policie své lidi. Časté střídání policejních prezidentů každý rok či dva prý poškozuje policii.

Vyjádřil obavy z plánů spojit některé policejní útvary pod Národní kriminální úřad. Nyní tyto plány prý aktuální nejsou, záleží na tom, jaké představy v tomto směru bude mít nový policejní prezident.

Finanční policie prý není zapotřebí

Štěpánek vyjádřil obavu, že by pak některé útvary mohly být sloučeny jen proto, aby se politici zbavili někomu nepohodlného ředitele. Prý žádné takové tlaky necítí, naznačil ale, že za situace, kdy „se policie tak zásadně staví proti organizovanému zločinu“,  že mohou nastat.

Odmítl plány na zřízení specializovaného týmu pro daňové úniky či na obnovení Finanční policie. Podle něj by to bylo zbytečné, protože „nemáme prostředky, nemáme lidi“. Podle něj by stačila jen dobrá koordinace stávajících policejních útvarů s  celníky, daňovou správou a FAÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…