Nemáte právo! Karel Gott po útoku od spisovatelů dostal zastání od skutečně těžké váhy

27.08.2018 11:21

Úspěšný a uznávaný spisovatel Michal Viewegh se zastal zpěváka Karla Gotta. Na serveru Lidovky.cz přinesl komentář, v němž se vyjádřil proti petici Asociace spisovatelů, kteří požadovali, aby Gott nezahajoval knižní veletrh v Lipsku. Držitel prestižní Ceny Jiřího Ortena Viewegh však není jediný, kdo se Gotta zastal.

Nemáte právo! Karel Gott po útoku od spisovatelů dostal zastání od skutečně těžké váhy
Foto: Wikipedia
Popisek: Karel Gott

„Letos jsem měl na Sázavafestu ve Světlé nad Sázavou autorské čtení, ale hlavní a jaksi skutečnou hvězdou dne byl samozřejmě Karel Gott. S několika sázavskými přáteli jsme jeho podvečerní koncert tak trochu neplánovaně sledovali (od našeho oblíbeného stánku s moravskými víny) přes velký dav převážně mladých lidí, kteří zpívali spolu s národním umělcem, a já se opakovaně přistihoval – a hned po pravdě dodávám, že nikterak zahanbeně, že si ty notoricky známé melodie a ty jednoduché a někdy i trochu přihlouplé texty s chutí zpívám taky,“ poznamenal úvodem svého komentáře Viewegh. 

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější, pokud jde o spory manželů Paroubkových?

hlasovalo: 6858 lidí

Následně se pak dočetl, jak petice bojuje proti tomu, aby Rok české kultury v rámci Knižního veletrhu Lipsko 2019 zahajoval koncert normalizačního zpěváka, signatáře anticharty, „synonyma“ beznázorového prospěchářství a pokleslého masového vkusu Karla Gotta… On sám se k petici nepřipojil. 

Původní text ZDE

„Znám Karla Gotta osobně. Nemohl bych Karlu Gottovi dělat kádrováka. Všichni přece víme, že aby měl člověk právo někoho kritizovat za morální selhání, musel by sám být ve srovnatelně náročné situaci a obstát – takže jelikož mně (coby zcela neznámému patnáctiletému studentíkovi) antichartu k podpisu nepodstrčili, nemůžu nyní tvrdit, že já bych to tenkrát rozhodně nepodepsal – a tak dále,“ zakončil Viewegh. 

„Pan Gott je veliký zpěvák. V Německu ho znají a milují, což pro ty spisovatele, kteří se proti jeho účasti takto postavili, neplatí. Sám bych byl šťastný, kdyby tento pán například někdy pokřtil mou některou knihu. Ostatně, mám rád jeho píseň ‚Hej, páni konšelé‘,“ zastává se také Gotta Jan Žáček a připomíná píseň, která zazněla na Bratislavské lyře na začátku července 1969 a vzbudila odmítavé reakce tehdejšího vedení země.

Nejnovější píseň Karla Gotta:

„Karel Gott je nejen velká česká hvězda, ale je i v Německu mimořádně oblíbený. Od těch pár podepsaných spisovatelů – nic jsem od nich nečetl, jsou mi úplně neznámí a zřejmě se chtějí také především zviditelnit – to je také dost velká povýšenost a pitomost. Gott je naše vývozní položka, podobného zpěváka tu hned tak mít nebudeme. Tak kdyby ho Němci pozvali, proč by tam neměl zpívat, když ho mají rádi? Nakonec se ukázalo, že jeho vystoupení součástí té akce není, čímž se tihle spisovatelé demaskovali jako naprostí ignoranti,“ připomíná také bývalý ředitel Asociace reklamních agentur Jiří Mikeš.

Píseň Karla Gotta o Janu Palachovi:

A o co v celém sporu šlo? Karel Gott měl podle všeho příští rok vystoupit v Německu, kde ho mají rádi. Na knižním veletrhu v Lipsku měl vystoupit při příležitosti tzv. Roku české kultury. Ne všem se to ale líbilo. Asociace spisovatelů vydala na protest petici. Mezi petenty byl i profesor Martin C. Putna. Ten se ale nakonec rozhodl svůj podpis stáhnout stejně jako někteří další podepsaní.

 

Předtím se však dočkal ještě kritiky od poslance ČSSD Jaroslava Foldyny. „Karel Gott zpívá generacím Čechů a Slováků, nějakej Putna a smečka rádoby elit nám na něj kydaj špínu. Proč asi?“ napsal Foldyna.

Karel Gott je v Německu mimořádně oblíbený, jak zdůrazňuje i komentátorka Lidových novin Jana Machalická. „Není snad nutné zdůrazňovat, že Němci božského Karla odjakživa milují a v Německu ho znají snad i batolata. Tak tomu je, bylo a bude. Němečtí pořadatelé koncert také platí, a tak si také hosty vybírají podle svého. To by ovšem nesmělo opět povstat svědomí národa sdružené v celkem nedůležitý spolek Asociace spisovatelů (ona totiž doba je taková, že profesní spolky nikdo zvlášť nepotřebuje) a sesumírovat petici, že pěvec je celoživotní oportunista, „synonymum beznázorového prospěchářství a pokleslého masového vkusu“, a tudíž nesmí a nemůže reprezentovat českou kulturu, to mohou jen oni – neochvějní ve svých názorech a stateční bojovníci za svobodu z větší části narození kolem roku 1980,“ utahuje si Machalická na stránkách Lidových novin z petice nedávno vzniklé Asociace spisovatelů a podotýká, že němečtí pořadatele hradí Gottovu návštěvu ze svého.

Psali jsme ZDE.

Server Blesk.cz pak následně uvedl prohlášení Gottovy mluvčí Anety Stoltzové, která uvedla, že Gott ani vystupovat v Lipsku neměl. „S pořadateli akci jsme se na spolupráci nedohodli,“ podotkla. „Ještě podotýkám, že jsme od českého promotéra, ani organizátora, neměli jedinou informaci o tom, že by se mělo jednat o vystoupení, které má jakoukoli souvislost s pádem železné opony. Pevně proto věříme, že organizátor akce uvede vše na pravou míru, aby bylo jméno pana Gotta očištěno,“ dodala pro Blesk.cz Stoltzová.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…