Němci koukají. Milion Kč zaplatili loni za účes Merkelové

17.07.2023 13:24

MONITORING Od prosince 2021 daňoví poplatníci za účes a kosmetiku bývalé spolkové kancléřky Německa Angely Merkelové vynaložili téměř 60 tisíc eur. Za minulý rok se částka vyšplhala k 39 tisícům eur, což je přibližně milion korun. Jen k letošnímu červnu už částka činí 17 tisíc eur. Poslanec za AfD Stephan Brandner vyzval Merkelovou ke zdrženlivosti. Náklady na svůj vzhled by si „stejně jako každý jiný důchodce“ měla platit sama.

Němci koukají. Milion Kč zaplatili loni za účes Merkelové
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Projev kancléřky Angely Merkelové k opatřením proti šíření koronaviru, 18. března 2020

Exkancléřka Angela Merkelová od 8. prosince 2021 využívala kosmetických služeb jako je kadeřnictví či líčení v hodnotě 59.225 eur; vyplývá to z tabulky, kterou na vyžádání obdržel poslanec pravicové strany AfD (Alternativa pro Německo) Stephan Brandner.

Za necelý měsíc prosinec 2021 celkové náklady vzniklé v souvislosti s využitím asistenta pro make-up a kadeřníka jsou 2213 eur. Německý server Nius Die Stimme der Mehrheit (Hlas většiny) pro srovnání uvedl, že za rok 2021 průměrné náklady na nájemné soukromých domácností v Německu jsou 779 eur, tedy třetiny částky 2213 eur zaplacené v posledních třech týdnech roku.

Za rok 2022 se částka za kadeřníka i make-up asistentku pro Angelu Merkelovou vyšplhala na 39.780 eur, což je v průměru 3315 eur měsíčně. V aktuálním roce k červnu 2023 náklady představují více než 17 tisíc eur. Přitom podle Sdružení daňových poplatníků Německa (Bund der Steuerzahler Deutschland) pobírá Angela Merkelová měsíční penzi přibližně 15 tisíc eur hrubého, informoval deník Kölner Stadt-Anzeiger.

Z korespondence mezi vládním ústředím a úřadem Merkelové, kterou má k dispozici deník Tagesspiel, vyplývá, že kancléřský úřad exkancléřce platí pomoc s kosmetikou i s kadeřnictvím, a to i při neveřejných schůzkách. Podle dokumentů doprovází Merkelovou asistentka, která pracuje na náklady veřejného rozpočtu. Dokumenty byly zveřejněny na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Prezident Svazu daňových poplatníků Německa Reiner Holdnagel pro deník Tagesspiel uvedl, že „je těžké daňovým poplatníkům vysvětlit, že by měli platit také vizážisty a kadeřníky pro politiky“, a že i proto by se takové náklady měly „snížit na minimum a v případě pochybností platit soukromě“.

Ke střídmosti vyzývá kancléřku i poslanec AfD Stephan Brandner v reakci na zveřejnění nákladů na kosmetiku a kadeřnickou asistentku Merkelové. Líčení i účes jsou dle jeho názoru soukromou záležitostí. „To platí jak pro současné ministry a kancléře, ale zejména pro ty bývalé,“ napsal Brandner a podotknul, že Merkelová se na veřejnosti v současnosti už nepohybuje a že i z tohoto důvodu jsou náklady neopodstatněné.

„Navíc je více než dostatečně financována měsíčními platbami ve výši přibližně 20.000 eur, takže si může svého kadeřníka platit sama. Stejně jako si náklady na svůj vzhled musí platit každý jiný důchodce,“ napsal Brandner s apelem na Merkelovou, aby se „zdržela bezostyšného sahání hluboko do státní kasy na úkor pracujících občanů“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To nic není , my platíme desítky miliard za vytesání jména Fiala na Kyjevském chodníku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 17.07.2023 15:12:13

|  5 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…