Němci se připravují, že na Ukrajině bude hůř. Scholz už naléhal

22.11.2022 15:40

Německý kancléř Olaf Scholz prohlásil, že Německo musí být připraveno na vyhrocení situace na Ukrajině. „Vzhledem k vývoji války a viditelným a rostoucím selháním Ruska … musíme být připraveni na eskalaci,“ uvedl kancléř s tím, že březnové navýšení obranného fondu na 100 miliard eur bylo očividně správné rozhodnutí.

Němci se připravují, že na Ukrajině bude hůř. Scholz už naléhal
Foto: Kremlin.ru
Popisek: Olaf Scholz v Kremlu

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí
Scholz na ekonomické konferenci v Berlíně kvitoval letošní navýšení obranného fondu na 100 miliard eur (2,5 bilionu korun), které bylo oznámeno krátce po únorové invazi Ruska na Ukrajinu. Již v květnu po schválení novely Bundestagem kancléř prohlásil, že jde o „obrovský krok“ pro bezpečnost Německa a Evropy.

„Díky 100 miliardám zajistíme, aby Bundeswehr mohl plnit své obranné poslání lépe než kdykoli předtím,“ napsal tehdy na Twitteru podle informací deníku Deutsche Welle.

Scholz také podle agentury Reuters na berlínské konferenci prohlásil, že Německo musí být připraveno na vyhrocení situace na Ukrajině. „Vzhledem k vývoji války a viditelným a rostoucím selháním Ruska ... musíme být připraveni na eskalaci,“ prohlásil Scholz a vrátil se také ke své nedávné cestě do Číny, kde jednal s prezidentem Si Ťin-pchingem.

S tím se prý shodli zejména na odsouzení jakýchkoli hrozeb použití jaderných zbraní na Ukrajině ze strany Ruska. Oba lídři podle deníku The Guardian vyjádřili přání, aby konflikt skončil. Německý kancléř při prvním setkání se svým čínským protějškem prohlásil, že pokud Rusko použije atomové zbraně, hrozí mu „překročení nevratné hranice“ v rámci mezinárodního společenství.

Scholz také uvedl, že naléhal na čínského prezidenta, aby využil svého vlivu na Rusko a ukončil invazi na Ukrajinu. „Řekl jsem prezidentu, že je důležité, aby Čína uplatnila svůj vliv na Rusko,“ dodal Scholz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…