Němci si jezdí přes hranice nakupovat padělané cigarety. Celní správa zuří

27.01.2016 21:39

K neslavnému primátu českého doupěte tabákových padělků směřuje bývalá německá obec Breitenbach, dnes Potůčky na Karlovarsku. Obec s 470 obyvateli sídlí na hranicích s Německem. Potůčky jsou především pro německé občany rájem pro nákup laciných cigaret.

Němci si jezdí přes hranice nakupovat padělané cigarety. Celní správa zuří
Foto: Archiv JP
Popisek: Potůčky na Karlovarsku - prodej padělaných cigaret

Především o víkendech přijíždí na parkoviště v obci každou hodinu průměrně 80 automobilů s německými státními poznávacími značkami. Rituál se opakuje. Nejdříve natankovat u čerpací stanice. „Němečtí sousedé setrvají v obci většinou dvě hodinky při nákupu obrovského množství cigaret a také textilu. Občerství se v některém z deseti restauračních zařízení, která jsou v časech oběda pravidelně zcela plná. A pak nepochybně spokojeni Potůčky opouštějí,“ řekl PL Peter Schwarz, odborník na duševní vlastnictví.

Menší spokojenost ovšem mohou projevit naše celní orgány. Zatímco prodejny zavedených obchodních řetězců a čerpací stanice v Potůčkách zákony týkající se prodeje tabákových výrobků dodržují, ostatní prodejní místa v Potůčkách skýtají v tomto smyslu pohled na děs a hrůzu. Pozoruhodná je zcela nepochybně samotná praxe při prodeji pašovaných cigaret v Potůčkách. Třeba prodejní místo v bezprostřední blízkosti hranic s Německem slouží k nákupu nelegálních i legálních cigaret, a to pro pěší návštěvníky tržnice. „Čilí obchodníci tu mají stálou klientelu. Ta pochází v naprosto drtivé většině ze sousedícího německého města Johanngeorgenstadt a okolí, jehož občané kupují cigarety po kartonech. Našinec je skromnější – bere dvě tři krabičky. A co se tu dá koupit? Padělané cigarety Marlboro, a to bez zdravotního varování a bez kolku, nebo třeba padělané cigarety L&M, považte – bez kolku, zato s anglickým zdravotním varováním – za cenu 2,5 eur za krabičku,“ doplnil nám Schwarz.

V Potůčkách nechybí ani pestrost ve značkách cigaret. U dvou dalších stánků se objevují rovněž cigarety Marlboro bez kolků a varovných nápisů, ale i další značky jako např. Gauloises. Marlborky jsou tam za 3 eura, Gauloises jen za 2,5 eura. Při odběru více kartonů se nabízí výrazná sleva. Dodávka pašovaných cigaret v Potůčkách také nevázne. Zrušené potůčské řeznictví si pronajali vietnamští občané. Místo klobás a salámů či jiných pochutin je zde uchováván tabákový paš.

„Jen namátkové skutečnosti jistě musí zajímat celní správu. K pašunku cigaret se v Potůčkách u německých hranic zvesela druží ve velkém množství i padělky textilu, koženého zboží, ale i hodinek a CD. Především obyčejný Němec si tak ve zdánlivě nenápadné obci v Karlovarském kraji vskutku může žít jako v cenovém ráji,“ kroutí hlavou nad benevolencí celníků pro PL Peter Schwarz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…