Němci stopli jádro a pustili uhlí. Dopadlo to na nás

18.04.2023 8:17

V sobotu skončila v Německu výroba elektřiny z jádra. Co ji nahradilo? Obnovitelné zdroje to nebyly. Jak si všímají energetičtí experti, od vypnutí jaderných elektráren jdou uhlíkové emise v Německu nahoru. Na jednu kilowatthodinu bylo Německo horší než Česko, ačkoliv z obnovitelných zdrojů má elektřiny mnohem více. To, že Němci stopli jádro a pustili uhlí, dopadlo i na nás. I u nás se teď „jede“ na uhlí.

Němci stopli jádro a pustili uhlí. Dopadlo to na nás
Foto: Repro Twitter
Popisek: Greenpeace v Německu slavili konec atomové energie

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí
V sobotu 15. dubna odpojilo Německo své zbývající jaderné elektrárny. Odstaveny byly elektrárny Isar 2 v Bavorsku, Emsland v Dolním Sasku a Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku. Konec výroby elektřiny z jádra už slaví němečtí Zelení a sociální demokraté. „Konec jaderné energetiky v Německu dnes nejen uzavírá jednu kapitolu, ale především znamená definitivní vstup do věku obnovitelných zdrojů energie. S energií z obnovitelných zdrojů, jako je vítr, slunce, voda a biomasa zajišťujeme dodávky energie, chráníme klima, jsme nezávislí na autokratech, dlouhodobě zajišťujeme přijatelné ceny, položíme základy silné ekonomiky a dobrých pracovních míst.

„Jaderná energie je z hlediska výrobních nákladů již dlouho zastíněna větrnou a solární energií. Studie ukazují, že výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů je čtyřikrát levnější. To je další důvod, proč naši energetickou budoucnost utváříme udržitelným způsobem. Německo může být klimaticky neutrální,“ tvrdí tamní Zelení.

Menší pozdvižení vyvolala francouzská zelená senátorka Melánie Vogelová, která na twitteru v sobotu v půl dvanácté večer prohlásila: „Sex je fajn, ale už jste zakusili, že vaše země za 30 minut vypne své poslední jaderné elektrárny?“ Vogelová je ve vztahu se spolupředsedkyní německých Zelených v europarlamentu, Terry Reintkovou (na snímku vpravo – pozn. red.). Senátorka posléze omezila možnost komentovat, ale i tak její příspěvek nasbíral skoro 7600 komentářů, v drtivé většině výsměšných a negativních. Smích vyvolalo zejména to, že sociální síť k jejímu příspěvku přidala vysvětlivku, že odstavení jádra nahradí z drtivé většiny fosilní zdroje. Francie na rozdíl od Německa většinu energie získává z jádra.

Ale jak to s Německem vypadá po odstavení posledních reaktorů? Na to se zaměřil například zakladatel spolku Konec uhlí – Nová energie Vladimír Budinský. Moc ekologicky to podle něho nevypadá. Jednak má Německo, ač z obnovitelných zdrojů získává mnohem více elektřiny než Česká republika, větší emise uhlíku na kilowatthodinu.

Na uhlíkové zplodiny se zaměřil také energetický expert Mark Nelson, který v pondělí analyzoval německou první noc bez jádra. Nebyla dobrá. Nefoukalo. Jediný obnovitelný zdroj byla dotovaná biomasa. Elektřina pro Němce šla z francouzského jádra.

„Těžko se popisuje, jak šílená je tato situace. Když se zaměříme jenom na energii z větrných elektráren, celý instalovaný výkon 66,5 GW produkuje jenom tolik, co produkovaly tři odstavené reaktory,“ poukazuje Nelson a dodává, že ani zpětinásobení instalovaného výkonu by nedodalo dostatek energie.

Pro ty, kdo namítají, že není fér se trefovat do Německa, když zrovna nefouká a nesvítí slunce, připravil Nelson další graf. Totiž uhlíkovou náročnost jedné kWh v Německu a ve Francii za celý rok 2022. Ani v nejlepších dnech německá energetika nedosáhla výsledků té francouzské. V průměru byla německá energetika osminásobně špinavější než ta francouzská.

A Nelson se zaměřil ještě na jednu specialitu. V Německu se mimo jiné energie vyrábí z biomasy. Dle statistik z let 2016 je v Německu 47 % jeho plochy zemědělská půda. 13 % této zemědělské půdy se využívá na pěstování energetických plodin, dle Nelsona hlavně kukuřice. Z pálení kukuřice se podle energetického experta vyrobí za rok 7,5 % veškeré elektřiny. Dodejme, že výroba biomasy rozhodně není bez uhlíkových zplodin.

Podle Vladimíra Budinského mělo německé odstavení jaderných elektráren svůj efekt i v Česku. „Konec jádra v Německu se projevuje. Z uhlí se teď v ČR vyrábí 44,5 % elektřiny, celkem 4,42 GW a polovina z ní 22,74 %, tedy 2,26 GW, jde do Německa, aby tam nahradila dřívější produkci jaderných zdrojů, které v posledním týdnu dávaly 2,5 GW,“ poukázal včera Budinský.

A dodal: „V České republice byl vinou německého odstavení jaderných elektráren i v neděli, kdy je obvykle nízká spotřeba, zdroj číslo 1 – hnědé uhlí. Pikantní je, že jediná černouhelná elektrárna Dětmarovice vyrobila včera více elektřiny než všechny draze dotované soláry po celé naší zemi.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A ekologové můžou slavit???, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJan Josef Štika , 18.04.2023 12:35:43
Tak Němci odstavili jaderné elektrárny a berou elektřinu (i) od nás - z uhelných a jaderných elektráren.To je pokrytectví a cinismus,jaké nemá obdoby.A zelení fanatici kvičí nedšením.To je ale přínos ekologii.A co jim takhle tu naší elektřinu dodávat za 3x-5x vyšší ceny,jako oni dodávali nám plyn (ten Ruský,který byl pro nás podle Fialy fuj,ale od Němců ten samý už fuj nebyl,zato byl ale daleko dražší).Hlavně,že to vláda fialového hnusu vyřešila.My si kupujeme NAŠÍ elektřinu vyrobenou za pár haléřů za kWh z německé burzy za skoro nejvyšší ceny z celé Evropy a ještě Německo držíme nad vodou,aby kvůli svým zavřeným elektrárnám nezkrechovali.Kdyby se někdy zavedla cena blbosti,jsme absolutní vítězové.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…